Václav Cibula: Lavina. Jak běží čas člověku, který se po pádu ohromné sněhové masy ocitne sám?

1. červenec 2023

Od nepaměti představují horské vrcholy pro člověka výzvu, aby je pokořil a překonal při tom sám sebe. Tím, co horolezce ve skalách nejvíc ohrožuje, bývá většinou špatný odhad vlastních sil a prudké změny počasí. Stejné příčiny leží i v základu nehody, která rozdělí dvojici na začátku rozhlasové hry v režii Jiřího Horčičky. Poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Osoby a obsazení: Muž (Eduard Cupák), Káťa (Daniela Kolářová), Matka (Libuše Havelková), Profesor (Miloš Nedbal), Přítel (Ladislav Mrkvička), Náčelník Horské služby (Vilém Besser), Zachránec (Miloš Hlavica), Zachránec (Jaroslav Kepka), Hlas hor (Josef Patočka) a Hlas (Radislav Nikodém)
Dramaturgie: Jana Weberová
Hudba: Jan Tausinger
Režie: Jiří Horčička
Natočeno: 1979

Jak běží čas člověku, který se po pádu ohromné sněhové masy ocitne sám, odkázaný jen na svou vůli a myšlenky? A jak si udržet naději ve chvílích naprostého vyčerpání, kdy se čas na záchranu krátí s každou hodinou? Pohřešovanou dvojici se vydává hledat skupina záchranářů, kvůli nepříznivým podmínkám má však omezené možnosti. Její členové musí od začátku čelit dilematu, jestli riskovat vlastní životy a pokračovat v akci, i když šance na to, že dvojice nehodu přežila, je čím dál menší.

Scénář Václava Cibuly si k realizaci vybral režisér Jiří Horčička a dokonale vytěžil potenciál, který autor rozhlasovému médiu nabídl. V působivé hudebně-zvukové kompozici, v níž zuří sněhová bouře, ve vzpomínkách ožívají hlasy přátel a blízkých, či promlouvá věčný a nadlidský hlas hor, podávají výborné výkony Eduard Cupák, Daniela Kolářová, Vilém Besser, Miloš Hlavica, Miloš Nedbal, Ladislav Mrkvička, Libuše Havelková či Josef Patočka.

Spustit audio

Související