Vakcinolog Chlíbek: Po dvou dávkách Pfizeru a boosteru od Moderny jsou hladiny protilátek o něco vyšší

26. leden 2022

„Zaměnitelnost dvou mRNA vakcín, tedy Moderny a Pfizeru je možná. Objevily se studie, podle kterých pokud člověk po dvou dávkách Pfizeru použije na přeočkování Modernu, tak jsou hladiny protilátek o něco vyšší,“ říká vakcinolog a předseda České vakcionologické společnosti Roman Chlíbek. Pokud ale máte první dvě dávky od Pfizeru, tak doporučuje třetí dávku také od Pfizeru.

Pokud máte otázky související s covidem-19, můžete nám je zaslat na adresu covid@rozhlas.cz. Ve vysílání na ně odpovíme.

Z pohledu ochrany vůči viru v tom ale podle Chlíbka není zásadní rozdíl, ani se nemusíte obávat nových nežádoucích účinků.

Pokud se nějaké objeví, jsou u těchto vakcín srovnatelné. Zároveň připomíná, že důležité je se přeočkovat, a to hlavně teď kvůli nakažlivějšímu omikronu. Stoprocentně před ním sice neochrání ani tři dávky, u dvou je ale ochrana prokazatelně nižší.

Čtěte také

Pokud máte jednodávkovou vakcínu Janssen, přeočkovává se mRNA vakcínami od Pfizeru nebo Moderny. Ty mají podle Chlíbka vyšší účinnost.

To platí i u proteinové vakcíny Novavax, kterou by se v Česku mělo začít očkovat na přelomu února a března. Využívat se bude jen na první a druhé dávky. Pokud se tedy rozhodnete pro tuto vakcínu, posilující dávkou bude opět mRNA vakcína.

Tempo očkování zpomaluje

Tempo očkování ale v Česku zpomaluje. Za úterý zdravotníci aplikovali přes 36 tisíc dávek, před týdnem to přitom bylo přes 55,5 tisíc.

Největší zájem je aktuálně o posilující dávku vakcíny, kterou má u nás dohromady téměř 3,6 milionů lidí a dalších 136 tisíc na ni čeká. Informace vyplývají z údajů na webu ministerstva zdravotnictví.

Čtěte také

V současnosti se nejvíc očkuje vakcínami na mRNA principu od firem Pfizer/BioNTech a Moderny. Nárok na ně mají všichni lidé od 12 let, a to už po pěti měsících od druhé dávky.

U jednodávkové vakcíny firmy Johnson & Johnson lze očkovat posilující dávkou po dvou měsících.

Očkovat se mohou i děti nad 12 let. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) by byl  přitom rád, aby posilující dávka byla i pro ty nejmenší, ale o tom ještě vláda nerozhodla.

Poslechněte si Koronafokus v audiozáznamu, připravila Zuzana Machálková. Dotazy můžete stále posílat na e-mailovou adresu covid@rozhlas.cz.

Spustit audio

Související