Válečný rok 1941. Rozhlas vysílal Rooseveltův projev k napadení Pearl Harboru i reportáž z tiskárny

1. říjen 2021

Druhá polovina válečného roku 1941 byla plná klíčových událostí. Německá armáda postupovala na východní frontě směrem k Moskvě, v protektorátu zněly z rozhlasu reportáže z tiskárny Melantrich nebo pražského orloje, a z USA památný projev prezidenta Franklina Delano Roosevelta.

Hlava Spojených států amerických tehdy předstoupila před americký Kongres pouhý den po zákeřném útoku Japonského císařství na americkou tichomořskou flotilu, která kotvila v Pearl Harboru na Havajských ostrovech.

Čtěte také

Napadení klíčového přístavu bylo provedeno bez vyhlášení války a prezident Franklin Delano Roosevelt označil osudný 7. prosinec 1941 za den hanby. Spojené státy následně vstoupily s Japonskem do válečného stavu.

Z druhé poloviny roku 1941 se v archivu Českého rozhlasu podařilo najít skutečně vzácné a zajímavé nahrávky. Součástí pořadu Archiv Plus je i komentář o postupu německé armády směrem k Moskvě, výzva v protektorátu proti pokoutnímu obchodu, zpráva o odsouzení premiéra Aloise Eliáše či projev kolaboranta generála Františka Bláhy z Českého svazu válečníků.  

Návštěva tiskárny Melantrich

Rozhlasový archiv ukrýval i reportáž z významného nakladatelství a tiskárny Melantrich, které vzniklo roku 1898.

V roce 1941 nastaly temné časy, neboť byl zatčen dlouholetý ředitel Jaroslav Šalda a v nakladatelství získali vliv pronacističtí novináři, zejména Jaroslav Křemen, který se stal šéfredaktorem. Právě s ním byl při návštěvě návštěvy nahrán rozhovor.

Čtěte také

Během 2. světové války zasáhla kolaborace a pronacistická propaganda i jiné instituce, včetně tehdejšího protektorátního rozhlasu.

V archivu dodnes zůstaly některé pořady, za kterými stál novinář Josef Opluštil. Právě on se v době okupace stal autorem mnoha útočných rozhlasových skečů a propagandistických rozhlasových her. 

V archivu Českého rozhlasu jsme pro vás našli jak nahrávky natočené v protektorátu, tak ty zaznamenané pro BBC. Vypravte se s námi o 80 let zpět.

autoři: Radim Štícha , František Šedivý
Spustit audio