Valentýnské zamilované razítko můžete na poště v Milostíně získat ještě dnes. Letošní je s motivem labutí

14. únor 2024 12:00

Jestli na poslední chvíli přemýšlíte jaký valentýnský dárek pořídit, můžete ještě dnes (14. února) poslat speciální přání na poštu do Milostína na Rakovnicku. Víc než 20 let tam kvůli tomu pracovníci označují zásilky zvláštním razítkem pro zamilované, a ty potom odesílají na určené adresy. I letos takové přání dostanou stovky lidí nejen z Česka. Podrobnosti zjišťovala reportérka Marie Vítů.

„Já pracuji na psychiatrii v Centru duševního zdraví v Berouně. Měla jsem tam s pacienty projekt, kdy si udělali valentinky. Někteří mi dopisy dali, abych jim je tady nechala orazítkovat a něco posílám své rodině. Dětem, protože je mám ráda a manželovi jako překvapení,“ říká paní Libuše, která právě stojí u přepážky na poště v Milostíně s několika dopisy v ruce.

Tradiční valentýnské razítko na poště v Milostíně, které připravila Česká pošta pro všechny zamilované, bude letos možné získat už po dvaadvacáté. Abyste svou lásku překvapili, stačí odeslat valentýnku s údaji adresáta a poštovní známkou vloženou do obálky s další známkou na adresu: Pošta Milostín, 270 05. Pošta následně valentýnku orazítkuje a odešle zpět drahé polovičce. Alternativně lze razítko získat i přímo na poště v Milostíně.

U přepážky teď mají plné ruce práce, razítkují jedno přání za druhým. „Otevřu obálku, kde jsou pohlednice. Ty orazítkuji aktuálním datem a posílám zpátky na adresu, která je tam uvedená,“ vysvětluje pracovnice přepážky Jana Jánská, jak získat valentýnské razítko na pohlednici. Dopisů a pohlednic už zde letos odeslali přes tři stovky, razítkovali i o víkendu.

Valentýnské poštovní razítko - finalní návrhy pro rok 2024, vybrán byl motiv labutí

Rok 2024 ve znamení labutí

Tradiční valentýnské razítko mohou zamilovaní získat letos již po dvaadvacáté. Motiv je každý rok jiný. Letos jsou to dvě labutě. Jeho autorka, výtvarnice Eva Bartošová, popisuje vznik motivu. „O labutích se říká, že jsou symbolem soudržnosti. A je tam ten vtip, že krky  labutí tvoří srdíčko. Mně přišlo fajn, že to symbolizuje srdce, ale je v tom i něco víc.“

Autorkou valentýnského poštovního razítka 2024 je výtvarnice Eva Bartošová

Vybraný návrh ale není jediný, který Eva Bartošová vytvořila. „Ze začátku jich bylo poměrně dost, ale do finální fáze jsem dovedla celkem šest návrhů. Vždycky je tam motiv srdce. Třeba razítko jako valentýnský balon nebo dva hrníčky, které srdce spojuje. Mým favoritem byl návrh, kde je dvojice, muž a žena, a místo hlav mají srdíčka.“

Pracovníci České pošty v Milostíně razítkují valentýnské přání už 22 let. Jen v minulém roce odeslali více než 800 označených zásilek. Valentýnské pozdravy byly odeslány například do Kanady, Slovenska, Austrálie, Indie nebo na Ukrajinu či do Singapuru. Zájem o letošní valentýnské přání byl o něco nižší, i tak jich lidé na poštu do Milostína odeslali přes 600.

autoři: Marie Vítů , JMys
Spustit audio