Válka Ukrajiny s Ruskem zasáhla také do života Ukrajinců žijících v Česku. Některé problémy s nimi řeší pracovníci charity

24. únor 2022 15:15

Ukrajinci kvůli válce s Ruskem hromadně opouštějí svou zemi. Někteří se už rozhodli, že v Česku požádají o azyl. Právě ti se obracejí na pracovníky Diecézní charity v Českých Budějovicích. Společně řeší ale i další problémy související se započatou válkou.

„Od rána nic jiného neděláme, přijímáme jen telefonáty týkající se informací, jakým způsobem podat žádost o azyl,“ potvrzuje Tatiana Šeráková z Diecézní charity v Českých Budějovicích. Ta poskytuje cizincům asistenční služby.

Dopoledne se jí ozývali jen Ukrajinci. „Spousta cizinců má děti, rodiče, prarodiče na Ukrajině. Chtěli podat žádost o sloučení rodiny, jenomže to teď asi není možné. Problém je v tom, že zastupitelský úřad České republiky na Ukrajině zatím nepřijímá žádosti,“ vysvětluje.

Čtěte také

Současnou situaci řeší s pracovníky i Ukrajinci, kteří mají jen tříměsíční pracovní vízum. „Nechtějí se tam vrátit a nechtějí jít do války, takže prosí o radu, jakým způsobem tady zůstat. Nebo teď mám klienta, který má trvalý pobyt, má tu přítelkyni na tříměsíční pracovní vízum a samozřejmě ji nechce pustit zpátky, jenže zatím nelze podat žádost o sloučení rodiny a nejsou svoji, takže řešíme i takové situace,“ popisuje Tatiana Šeráková.

Diecézní charita České republiky situaci na Ukrajině monitoruje a už do země poslala finanční pomoc. „Již nyní máme od svých partnerů z Ukrajiny zprávy, že lidem docházejí potraviny, obchody zejí prázdnotou. Ukrajinské banky zatím fungují, takže se charity snaží převést finanční pomoc, dokud je to možné,“ říká ředitel Diecézní charity v Českých Budějovicích Jiří Kohout.

Charita také vyhlásila veřejnou sbírku na pomoc Ukrajině. „Je určená jak přímo lidem ve válečné oblasti, tak těm, kteří z té zóny prchají. Peníze půjdou na zajištění základních potřeb, jako je voda, potraviny, hygienické potřeby či přístřeší. Je také připraveno poskytnutí psychologické pomoci,“ dodává Jiří Kohout. Informace o sbírce najdou lidé na webových stránkách charity.

Spustit audio

Související