Vandalové zdevastovali hřiště lesní školky v Plzni na Borech

17. leden 2024 09:10

Vylomené krmítko, zapálená hlava dřevěného jezevčíka, rozbitý domeček a rozbořené jesličky. Tak vypadá landartové hřiště lesní školky V Zahrádce v Plzni po nájezdu vandalů.

Lesní školku V Zahrádce navštívili vandalové
Hřiště v pronajatém prostoru pod Vokounovou lávkou na Borech bylo zničeno v noci ze soboty na neděli. „Zbořili obrovský domek svazovaný z větviček a pokrytý senem, kde si děti hrály, snažili se zapálit hlavu dřevěného jezevčíka, který je zdejším symbolem, a nevynechali ani jesličky,“ popisuje vedoucí školky Milan Vřešťál. Figurky z jesliček pachatelé odtahali k řece a většina jich bohužel pravděpodobně odplavala.

Hřiště členové lesní školky stavěli svépomocí tři roky. Bylo volně přístupné a využívat ho mohla i veřejnost. „Mrzí mě to hlavně kvůli dětem, které si do života odnesou zklamání z toho, že jim někdo zničil zázemí,“ říká Milan Vřešťál. Oprava hřiště zabere několik měsíců. Až se trochu oteplí, členové školky prostor uklidí a zničené věci obnoví. Hřiště bude nově vybaveno zabezpečovacím systémem s minimálně dvěma kamerami. „Určitě uvítáme jakoukoliv pomoc. Kdo by měl zájem, může se ozvat na e-mail, který najde na našich webových stránkách.“

Případem se nyní zabývá i policie. Ta věc šetří v rovině přestupku.

autoři: Martina Klímová , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Související