Vánoce budou pichlavější. Dříve si lidé nejčastěji vybírali jedličky, letos převažuje smrk pichlavý

13. prosinec 2023 08:09

Letošní Vánoce budou v řadě domácností v Královéhradeckém kraji úspornější než v předchozích letech. Nebo alespoň jejich hlavní symbol - ozdobený vánoční stromek - bude o něco skromnější. Prodavači po celém regionu se shodují, že lidé tentokrát dávají přednost smrku pichlavému před kavkazskou jedlí. Je totiž levnější. 

Čtěte také

Podrobněji nabídku vánočních stromečků prozkoumal reportér David Macháček.
Lidé opravdu dávají přednost stromkům levnějším, platí tedy, že raději smrk než jedli, nebo pokud jedli, tak menší. Například zkušenost z posledních dnů z Vrchlabí je jednoznačná, ideálním letošním stromkem je smrk pichlavý do výšky 150 centimetrů.

Kdo se ještě nebyl na nabízené stromky podívat, na jaké ceny by se měl připravit?
Samozřejmě se to liší u jednotlivých prodejců. Orientačním vodítkem mohou být ceny, které před začátkem prodeje uvedl mluvčí Sdružení pěstitelů vánočních stromků František Valdman: jedle kavkazská ve velikosti zhruba 150 až 200 centimetrů se bude pohybovat od 600 do tisíce korun, smrk pichlavý bude v té samé velikosti od 400 do 550 korun, smrk ztepilý od 300 do 400 korun.

Čtěte také

Odpovídá to tomu, co jsi zjistil při dnešním cestování po regionu?
V průměru ano. Ale i tady platí, že kdo hledá, ten najde. Tedy, že se dají najít i levnější stromečky. V Hradci Králové se dá několik desetikorun, někdy i stokorun, ušetřit nákupem u zdejších městských lesů.

Tady nabízí za pevné ceny:
Smrk 250
Borovice 300
Jedle kavkazská 600
Jedle ostatní druhy 500
Ale pozor! U Hájovny Marokánka je už vyprodáno a prodej tam skončil. Takže je zapotřebí zamířit k Hájovně Zelený sloupek, kde se bude určitě prodávat do soboty, jak mi potvrdil zástupce ředitele Městských lesů Hradec Králové Lukáš Hýsek.

Čtěte také

A když už jsem zmiňoval Vrchlabí, tak tam už jsou téměř vyprodané malé stromky do 150 centimetrů. Pak zájem kupujících přeskakuje střední velikost a na odbyt jdou velké stromy vysoké třeba 2,5 metru. Ty jsou určeny pravděpodobně do hal na horských boudách, případně do zahrad.

A pokud jde o ceny malých stromků?
Borovičky se prodávají zhruba za 500,- korun, smrčky do 300,- a jedličky kolem 800,- korun.

Dají se vánoční stromky koupit i na dálku z pohodlí domova?
Samozřejmě dají, takto se dnes už prodává cokoliv a ani vánoční stromky nejsou výjimkou. Stromky nabízí - stejně jako loni - i některé e-shopy.

Čtěte také

Třeba online prodejce, který se specializuje na potraviny, spustil prodej živých stromečků už minulý víkend a nabízí je ve čtyřech velikostech.

Další internetové obchody pak samozřejmě nabízejí i stromky umělé, které oproti loňsku zdražily o necelou desetinu. Takový obyčejný skoro věčný plastový stromek stojí nejčastěji od 2 do 3 tisíc. Stromky s nějakými speciálními dekoracemi, jako jsou umělé šišky nebo zasněžení, tak by si měl připravit zhruba trojnásobek, ty stojí od 7 do 9 tisíc korun.

A ještě jeden zajímavý údaj na závěr: V Česku se podle Sdružení pěstitelů vánočních stromků ročně prodá až jeden a půl milionu živých vánočních stromků - jak domácích, tak i těch z dovozu.

autoři: David Macháček , baj
Spustit audio

Související