Vánoční hvězdu vybírejte podle vzhledu kvítků uprostřed barevných listenů

22. prosinec 2023

Červené, ale taky smetanové, nažloutlé nebo růžové vánoční hvězdy přitahují v obchodech náš zrak. Než se pro jednu z nich rozhodneme, měli bychom ji prozkoumat pěkně zblízka. Domů ji pak odneseme jako v peřince, pozvolna ji připravíme na přechod do tepla a nezapomeneme jí dodat sílu v podobě živin. Pokračuje Ivan Dvořák z časopisu Zahrádkář.

„Důležité je, aby koupené květiny (nejen vánoční hvězdy) neprochladly. Balíme je do více vrstev novin, papíru, klidně si na ně vezmeme do květinářství chladící tašku. Nebo termofólii z prošlé lékárničky, kterých beztak v autě pár vozíme. Rostliny přenášíme rychle, nenecháváme je dlouho venku nebo ve studeném autě. Doma s jejich rozbalením nespěcháme. Počkáme 3 až 4 hodiny. V obalu musí takzvaně přijít k sobě. Jinak vánoční hvězda opadá, bramboříkům měknou a hnijí stonky květů i listů. Nejlépe se s přesunem z obchodu na nové místo vyrovnává orchidej (phalaenopsis).

Otužit a nakrmit

Rostliny v obchodě vypadají dobře, ale přišly k nám z různých koutů světa. Čeká tu na ně krátký den a malá vzdušná vlhkost. Navíc bývají hladové. Když je přineseme domů, měly bychom jim na pár dnů dopřát pobyt v místnosti, kde je 15 až 18 °C, co nejvíce světla, listy občas můžeme porosit. A přihnojíme je. Od pěstitelů mají v substrátech hnojivo jen do doby expedice, maximálně na několik dnů po ní. Pokud jim nestihneme dopřát aspoň týden aklimatizace, na sváteční stůl je přeneseme jen na dobu nezbytně nutnou.

Stává se, že rostlinám, které jsme koupili, žloutnou listy (nedostatek živin, nízká vzdušná vlhkost, málo světla), opadávají (když se jim snažíme dát vody do misek co nejvíc a jejich kořeny pak trpí nedostatkem vzduchu). Právě pár dnů v nižší teplotě, rozumná zálivka a přihnojení pomůže.

Vánoční hvězda

Pryšec nádherný (Euphorbia pulcherrima), kterému říkáme vánoční hvězda

Poinsettia (Pryšec nádherný, zvaný vánoční hvězda) zdobí barevnými listeny. To, že je rostlina v dobré kondici, napoví malé kvítky, takové kuličky, uprostřed červených nebo jinak barevných listenů.

Kolopejka

Kolopejka je sukulentní rostlina, má ráda světlo, teplo a skromnou zálivku

Do teplých bytů se hodí kolopejka (Kalanchoe), sukulentní rostlina, kvetoucí pestrou paletou barev. Je poměrně nenáročná. Vyžaduje propustný substrát, skromnou zálivku, nesnáší přemokření. Dobře se jí daří na slunci, v teple.  Dopřejte jí dostatečně světlé místo, ideálně na parapetu jižního okna.

Brambořík

Brambořík nosíme na noc z obýváku do chladnější místnosti

Brambořík, který si vyberete a koupíte, by měl mít uprostřed nová poupata. Bramboříkům se dobře daří v chladnějších místnostech, ale nevadí jim ani střídání teploty ve dne a v noci. Po otužení je můžeme dávat do obýváku na den, a na noc do chladna. Odkvetlé květy opatrně odlamujeme od hlízy, nestříháme je, nenecháváme na hlíze kousky stopek.“

Spustit audio