Vánoční ozdoby se vrací k českým tradicím. Letošním trendem jsou i ty s motivy malíře Josefa Lady

4. prosinec 2023

Ve vzorech vánočních ozdob roku 2023 budou převažovat jednoduché motivy a návrat k české tradici. Potvrzují to výrobci i odborníci. Jedna z libereckých firem se spojila s Ladovou rodinou a společně vymyslely, jak jeho tvorbu se skleněnými ozdobami propojit.

Čtěte také

Muzeum skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou vystavuje 3000 vánočních ozdob. Trendy se v průběhu let měnily.

„Letos můžeme očekávat snahu o jednoduché, linkové, tedy ornamentální dekory, odlehčené, bílá se zlatou například, a bílá se stříbrnou. Vrátí se zcela jistě také pestré dekory, červená, modrá, zelená a žlutá na jednom předmětu, česká klasika od 30. let 20. století,“ myslí si kurátor muzea Petr Nový.

Podle něj se ve vánočních ozdobách příliš experimentovat nebude, bude to spíš návrat ke klidu, k tradici, k rodinné pohodě. Tedy k zemitějším barvám, ke klidovým ornamentům, k Vánocům jako svátkům klidu, kdy mají lidé odpočívat, mít k sobě blíž.

Malby Josefa Lady na vánočních ozdobách

Vrací se také téma klasických ladovských ozdob, tedy bílá vánoční koule s typickým obrázkem vánočního stromku obklopeného rodinou, ponocný, který troubí na návsi s domky se žlutě rozsvícenými okny.

„Je to návrat k tradicím, proto jsme zvolili něco hodně tradičního a velmi krásného. To ilustrace Josefa Lady krásně splňují,“ vysvětluje, proč padla volba na ladovské motivy, manažerka prodejny Decor by Glassor Klára Jandorová.

Ozdoby s obrázky Josefa Lady nejsou blízké jen starší generaci, která na nich vyrůstala. „I v mých vrstevnících vzbuzují radost, pocit, že to je něco tradičního a krásného, i naší generaci se to líbí, a troufám si říct, že ještě i mladší generace, než já, si na ty ilustrace vzpomíná,“ potvrzuje Klára Jandorová.

„Naše designérka se snažila vybírat obrázky tak, aby si každý vybral, aby to k sobě pasovalo a aby každý obrázek vyvolal pocit radosti a vzpomínky na dětství, v tom jsme se i s rodinou pana Lady velmi shodli,“ dodává.

Potomci malíře Josefa Lady. Zleva: Pravnuk Marek, vnuk Josef, pravnuk Viktor

„Nabídli jsme Glassoru motivy, které by se na ozdoby hodily, a potom už to bylo na paní designérce, aby vybrala vhodné obrázky k tomu záměru, který máme společný,“ říká ke spolupráci na tvorbě ozdob malířův pravnuk Martin Lada.

Setkávají se potomci slavného malíře s nelegálním používáním obrázků Josefa Lady? A vznikají také falzifikáty typických maleb? Poslechněte si reportáž.

autoři: Tomáš Mařas , reČRoL
Spustit audio

Související