Vánoční projev premiéra Fialy byl občas až moc optimistický, míní komentátor Konrád

27. prosinec 2023

Podle premiéra Petra Fialy (ODS) v roce 2024 skončí zdražování, začnou růst reálné mzdy a ozdraví se veřejné finance. Celý jeho projev působil optimisticky a vyzdvihl i svou naději v to, že příští rok bude lepší. Jak se na jeho vánoční projev dívají opoziční politici? A jak komentátor Plusu Ondřej Konrád?

Předseda vlády ve svém projevu poděkoval lidem za to, jak čelili výzvám, jako byla energetická krize, inflace nebo válka na Ukrajině. Zároveň zmínil i tragickou střelbu na Filozofické fakultně Univerzity Karlovy v Praze.

Čtěte také

Část svého projevu věnoval i ekonomickým otázkám, ať už státním investicím nebo inflaci. Podle něj se v průběhu příštího roku inflace sníží, a to povede k lepší finanční situaci v rodinných rozpočtech. Vláda dále plánuje rekordní investice do dopravní infrastruktury i do bezpečnosti státu a podle premiéra budou brzy vidět i reformy ve školství.

Projev kladně hodnotili koaliční politici, například Vít Rakušan z hnutí STAN ho označil za vyvážený a lidský. Naopak opoziční politici byli kritičtí a podle místopředsedy hnutí ANO Karla Havlíčka nebo poslankyně SPD Karly Maříkové, nedokáže premiér převzít odpovědnost za současnou situaci.

Vyvážený a slušný

Komentátor Ondřej Konrád hodnotí projev jako vyvážený a slušný, vzhledem k tomu, že právě probíhají vánoční svátky.

Podle něj premiéra určitě potěšilo, jak lidé zvládli prezidentskou volbu, přestože podpora vlády klesá. O ekonomických otázkách pak nemluví tak jasně a konkrétně. Optimismus ohledně inflace je ale podle něj na místě.

Ondřej Konrád

„Všichni ekonomové očekávají, že během roku 2024 půjde hodně dolů. Některá jeho vyjádření byla ale přece jen hodně optimistická. Například to, že bude dokončena důchodová reforma. Nevím, co tím přesně myslel, protože žádná zásadní důchodová reforma není připravena, takže asi ani nebude dokončena. A jestliže na ní vláda bude intenzivně pracovat, tak zaplať pánbůh,“ komentuje Konrád.

Více o vánočním projevu předsedy vlády si můžete poslechnout v Ranní Plusu, ptá se Lukáš Matoška. 

Spustit audio

Související