Varroa je miniaturní roztoč, který vysává ze včel život. Jak ho zastavit?

14. březen 2024

V předjaří včelaři zjišťují, jaký je zdravotní stav včelstev. V případě varroázy se provádí léčení, kterému se říká fumigace. Je to metoda radikálnější, ale velmi účinná, pokud se provede nejpozději do první poloviny března.

Tento léčebný zákrok provádí pravidelně na přelomu února a března i pardubický včelař Evžen Báchor. „Vykuřováním dávám najevo včelám, že jsem tady a oznamuji jim: Holky, jdu k vám, buďte opatrné, nechci vám ublížit,“ vysvětluje včelař a kontroluje stav včelstva po zimě.

„Všech deset plástů mají už včely obsazené a jsou v dobré kondici. Zajímá mě, jestli už jsou plody zavíčkované. V takovém případě totiž hrozí výskyt vajíček varroázy, tudíž hrozí vylíhnutí dalších roztočů, které včelám ubližují,“ popisuje svou činnost včelař Báchor, který má ruce uprostřed včelího chomáče a zjišťuje, že plást už je z velké části nakladený a zavíčkovaný. Je tedy čas na přeléčení.

Fumigace je radikálnější, ale účinná

Pod zavíčkovanými buňkami jsou nejen zárodky včel, ale také zárodky varroázy. Varroa je roztoč, který je okem viditelný, má zhruba dva milimetry a připomíná miniaturního kraba. Ze včel vysává krev a pumpuje do nich viry, podobně jako klíště v interakci s člověkem.

„Uděláme emulzi z léčivé látky a potřeme štětečkem plody. Potom úl zavřeme a provedeme fumigaci. Nakapeme účinnou látku, zhruba tři kapičky na doutnák, vložíme do úlu a zapálíme. Tím se v úlu vytvoří aerosol. Tato nervově paralytická látka zabije samičky roztoče, a jedině tak se podaří varroázu zlikvidovat,“ uzavírá včelař Evžen Báchor.

Evžen Báchor kontroluje stav včelstva po zimě
Spustit audio