Ve městech Plzeňského kraje začínají povolební vyjednávání

9. říjen 2018 15:15
Zprávy

Kdo bude vést velká města v Plzeňském kraji? To jsou otázky, na které ve většině případů zatím neznáme odpovědi. Většina jednání totiž teprve začíná. Politice se po komunálních volbách budou snažit vytvořit na radnicích nové vládnoucí koalice.

V Plzni volby vyhrálo ANO s 22 procenty, těsně za ním skončila ODS, třetí byli Piráti, dále TOP 09, KDU-ČSL s PVPP, ČSSD a komunisté. Oficiální jednání teprve začnou.

Oblastní rada ODS včera večer ustanovila vyjednávací tým ve složení Martin Baxa, Pavel Šindelář a David Šlouf a stanovila tři priority. Bude se snažit prosadit při jednání svůj program, bude jednat se všemi kromě komunistů a bude usilovat o primátorský post pro Martina Baxu. 

ODS dále osloví ostatní strany a vyzve je k jednání. Ta ale začnou zřejmě až příští týden, protože ODS se teď soustředí na podporu svých kandidátů v senátních volbách. O nové vládě se tak naplno začne jednat zřejmě příští nebo až ten další.

Jedná se i na jižním a severním Plzeňsku a také v Klatovech

V Přešticích vyhrála TOP 09 současného starosty Karla Naxery, dosud vládla s ODS a ČSSD, tato spolupráce by mohla pokračovat, mají celkem 8 křesel z 15. Podle Naxery se ukázalo, že je možná i spolupráce se dvěma nezávislými zastupiteli, takže se možná rýsuje širší koalice, která by v 15 členném zastupitelstvu měla 10 křesel.

V dalším městě regionu – Nýřanech, zvítězilo výrazně sdružení nezávislých kandidátů současného starosty Jiřího Davídka, kde spíše než koalice budou řešit konkrétní rozdělení funkcí ve vedení města.

V Klatovech volby vyhrála výrazně ODS současného starosty Rudolfa Salvetra. Ten řekl, že se sejde se všemi dalšími stranami. Jednání se uskuteční příští nebo přespříští týden. Výrazně uspěla ODS také v Sušici, starosta ODS Petr Mottl řekl, že by mu vyhovovala koalice taková, jako byla dosud, spolupráci si pochvaluje. Jasno bude do 31. října.

Také v Domažlicích, Tachově či Rokycanech se scházejí politici

V Domažlicích zvítězilo Sdružení pro město Domažlice místostarosty Zdeňka Nováka, kromě toho uspělo i dalších 6 subjektů. Ve městě aktuálně probíhají jednání, která poběží do konce týdne. Na kandidátní listině vítězného sdružení byl i současný starosta Miroslav Mach. Voliči ale křížkováním rozhodli, že už nebude ani zastupitelem.

V Tachově lidé zvolili sdružení bývalého sociálnědemokratického starosty Ladislava Macáka Patrioti Tachova. Druhé skončilo sdružení Volím Tachov, kde byla řada lidí, kteří dříve kandidovali za ODS včetně místostarosty Petra Vrány. Lídr vítězného sdružení Ladislav Macák řekl, že chtějí jednat se zastupiteli všech stran a sdružení, které uspěli ve volbách.

Podobně jako v Domažlicích, ani v Tachově se do zastupitelstva nedostal současný starosta Jiří Struček z ČSSD. V Tachově tato strana propadla, získala tři mandáty, Struček skončil první pod čarou.

Ve Stříbře vyhrálo ANO. Těsně za ním jsou Nezávislí pro Stříbro. Obě uskupení mají po 5 mandátech, zbylých pět mají ČSSD, Piráti a komunisté. Lídr vítězného hnutí ANO Martin Záhoř, ani lídr Nezávislých Karel Lukeš nechtěli být nijak konkrétní. Příští týden prý bude jasněji.

V Rokycanech voliči nejvíce podpořili Nezávislé současného starosty Václava Kočího, před Rokycanskými patrioty a ODS. Zítra by měla být jednání. Rýsuje se koalice, která vládla dosud, hovoří se i o spolupráci se čtvrtým ANO. Jednání budou probíhat do konce týdne, příští týden by pak měli vše dát na papír a dojednat priority pro další období.

autoři: Lukáš Milota , jik
Spustit audio