Ve skiareálu Monínec bude sníh po celý rok. Zůstane schovaný pod speciální plachtou ze Švýcarska

4. duben 2023 10:43

Správci skiareálu Monínec na pomezí Jihočeského a Středočeského kraje zkouší jedinečný experiment. Přírodní i technický sníh uskladnili na příští zimu. Jednoduše ho nahrnuli na obrovskou hromadu a přikryli speciální plachtou ze Švýcarska, která odráží sluneční paprsky a udržuje chlad. Více než polovina sněhu by pod ní měla zůstat do další sezony.

„Nahrneme k sobě co nejvíce sněhu, abychom měli na uskladnění co největší hromadu,“ popisuje technik Jiří Jindrák, který pracuje na moderní rolbě.

Hromada je zabírá plochu 60x10 metrů, většinu tvoří umělý sníh. „Zkoušíme takovou možná bláznovinu. Uvidíme, jestli tento projekt, který se realizuje vesměs ve Skandinávii, vyjde,“ komentuje spolumajitel areálu Jaroslav Krejčí.

„Člověk, se kterým spolupracujeme, se podílel i na přípravě olympiády v Soči. Uvidíme, jestli z té hromady, na které máme kolem deseti tisíc kubíků sněhu, zůstane alespoň šest tisíc kubíků, abychom ten drahý sníh nemuseli znovu vyrábět,“ dodává.

Hlavním motivem je podle Jaroslava Krejčího úspora peněz. „Letos jsme kvůli cenám energií vyráběli sníh opravdu draho. Dalším důvodem je pak to, že chceme šetřit i přírodu,“ říká.

Přes léto tedy zůstane sníh pod plachtou. Část odtaje, přesto Jaroslav Krejčí počítá v počátku s úsporou ve výši jeden a půl až dva miliony korun. „Jedná se o speciální plachtu, kterou se přikrývají třeba i ledovce. Chceme ještě vyzkoušet jeden druh, abychom to mohli porovnat,“ doplňuje.

Voda, která z hromady uskladněného sněhu ve skiareálu Monínec odtaje, steče do nádrže, která slouží k zasněžování.

autor: Radek Duchoň
Spustit audio

Související