Ve Starém Mateřově po letech vzkřísí masopust. Poctivě dodrží tradice

29. leden 2024

Má být jiný než ostatní. Staromateřovský masopust čeká první únorovou sobotu obnovená premiéra. Organizátoři dohlížejí na to, aby spousta prvků byla jako dřív.

„Krátkou připomínku jsme s folklorním souborem Baldrián dělali někdy kolem roku 2010. Ale ten letošní je opravdu první ročník obnoveného masopustu. V průvodu rozhodně uvidíte laufra, židy, kominíky, kobylu, medvěda, rasy, cikánky, květinářky a další tradiční postavy. Turky máme skutečné svobodné mládence. Rozhodně tam neuvidíte novodobé záležitosti typu policajta, zdravotní sestřičky a podobně,“ popsal za pořadatele Aleš Mokren.

Slaměný starosta

Masopust startuje v sobotu 3. února ve 13 hodin u obecního úřadu. „Starosta nám dá svolení, a pak se bude muset rychle převléknout do postavy slaměného. Sám si ji vyrobil a bude to echt originál. Protože se obec rozrostla, tak nebudeme chodit od stavení ke stavení, ale je připravených 7 zastávek, kde se sejdou rodiny z okolí, připraví pro masky pohoštění a podívají se na divadelní minipředstavení. Je do toho zapojený místní divadelní spolek a spousta dalších lidí. Dohromady asi 25. Budeme tancovat, budeme se veselit.“

Starosta Starého Mateřova Václav Levinský a pořadatel Aleš Mokren

Podle Mokrena bude pro účastníky v hospodě nachystaná zabijačka. „Průvod dorazí asi v 17 hodin, na hřišti porazíme kobylu, pak ji zase oživíme živou vodou, abychom měli komu vyčítat hříchy a mohli ji za rok popravit znovu. Doufejme, že první ročník nebude poslední,“ usmívá se. Finále obstará večerní taneční zábava.

Starosta Václav Levinský je pyšný, že se povedlo získat obrazovou nahrávku z místního masopustu v roce 1960. „Záznam máme na našem facebookovém profilu Mateřovský reportér. Jsme za to strašně rádi. Pamětníkům ho pustíme na jejich pravidelném setkání.“

Proč se říká Máteřov a píše Mateřov? Poslechněte si celý rozhovor.

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související