Ve Starém Plzenci proběhl druhý ročník Železničního víkendu

15. duben 2024 14:21

Žebřík nebo motorová pila. I to patří k vybavení takzvaných montážních vozů Správy železnic. Přímo dovnitř se mohli podívat návštěvníci během druhého ročníku Železničního víkendu.

Železniční víkend ve Starém Plzenci

Tušíte, jak složité je rozjet téměř 200 let starou šlapací drezínu? To a mnoho dalšího mohli zjistit návštěvníci Železničního víkendu, který proběhl ve Starém Plzenci u Plzně o víkendu 13. a 14. dubna. Kromě drezíny zde byly k vidění některé dieselové lokomotivy, a to i zevnitř, moderní zásahová vozidla drážních hasičů nebo technika silničářů. Lidé měli také možnost svézt se na okruhu parkové železnice. To vše se odehrávalo přímo na vlakovém nádraží. V nedalekém areálu Plzenecké železnice pak zájemce povozily důlní lokomotivy. 

Železniční víkend ve Starém Plzenci

„Celkově tu máme zhruba 550 metrů trati, ta pojížděná s turistickými vlaky činí necelých 400 metrů. Otevřená je železnice zhruba jednou za měsíc, více není bohužel z kapacitních důvodů možné zvládnout,“ uvedl Matěj Fajt, jeden z dobrovolníků, kteří se o železnici starají. Železniční víkend tedy nabídl skvělou příležitost pro všechny drážní nadšence.

autoři: Jan Markup , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio