Ve Vamberku dokončují opravy ulic Žamberecká a Jiráskova. Pracuje se na výsadbě stromů

22. listopad 2018 09:46

V ulicích Žamberecká a Jiráskova ve Vamberku začaly práce na obnově zeleně. V obou ulicích budou vysázeny desítky nových stromů a přibydou také záhony. Radnice počítá také s montáží nových laviček.

Když se řekne Vamberk, hned nám naskočí spojení vamberecká krajka. Platí to i dnes?

Paličkování

Výroba vamberecké krajky zaměstnávala před rokem 1989 v okolí Vamberka stovky lidí. Dnes už nástupnická firma zaměstnává jen několik lidí. Vamberecká krajka má ale pro město stále svůj ekonomický potenciál - do města pod Orlickými horami totiž stále láká turisty, nebo třeba lidi, kteří se chtějí dávné řemeslo naučit. Ve Vamberku stále funguje krajkářská škola a nové turisty láká i nová expozice v Muzeu krajky.

Obnova zeleně v ulicích Žamberecká a Jiráskova plynule navazuje na opravy chodníků, které byly dokončeny v létě. Pro výsadbu nových stromů se ve Vamberku rozhodli i z toho důvodu, že stávající vegetace byla ve špatném stavu. Nově budou obě ulice osázeny javory.

„Nejdříve jsme si nechali zpracovat nějaký návrh od paní architektky Krejčí. A ta navrhuje javory, protože tvoří pěkné kulaté koruny a na podzim je zbarvené listí. Ulice tím bude taková oživená i v těch smutných podzimních dnech," říká vedoucí oboru životního prostředí vamberecké radnice Dana Vašková.

Pracovníci specializované firmy vysadí celkem 59 nových stromů

V dolní části Žamberecké ulice nově vzniklo i odpočinkové zákoutí a tak se počítá s instalací laviček a dalšího nezbytného mobiliáře.

„Na každé straně budou vytvořeny i tři štěrkové záhony, které budou osázeny trvalkami. Bude tam také umístěn nový mobiliář a ulice se celkově promění," doplňuje Dana Vašková.

Silničáři v Plzeňském kraji začali s podzimní výsadbou stromů. Mají nahradit staré kusy, které se musely pokácet

Radnice za výsadbu stromů a další nezbytně nutné práce zaplatí ze své kasy necelý milion korun. Ve smlouvě se počítá i s následnou údržbou zeleně.

„Součástí smlouvy je též údržba po další tři roky, kdy vítězná firma se nám bude o vegetaci starat a zajistí, že i nějaké trvalky, které se neujmou, tak budou dodatečně obnovovány," vysvětluje starosta Vamberka Jan Rejzl, zvolený za Starosty a nezávislé.

Práce na obnově zeleně by měly být dokončeny k poslednímu prosinci letošního roku.

autoři: Václav Pilný , baj
Spustit audio

Související