Ve Vídni mají stroj, který hraje na housle

Do technického muzea se většinou chodí za modely vlaků, letadel nebo různých fyzikálních přístrojů. Ve Vídni to vzali za jiný konec. V tamním technickém muzeu prohrabali depozitář a našli v něm spoustu unikátních hudebních nástrojů. Přidali k tomu interaktivní exponáty z ciziny, relikvie po slavných zpěvácích a vznikla výstava, která určitě stojí za vidění.

Ani nevím, jak pojmenovat hned první exponát, který na vás na výstavě vybafne. Možná „rytmostroj“ nebo „rytmomat“. Prostě velký kotouč, který otáčíte pákou a pomocí přepínacích tlačítek měníte počet i druh nástrojů, které vytvářejí rytmus. Nástroje jsou vzadu za kotoučem a kromě afrických bubnů je mezi nimi třeba zvonek nebo činel.

Expozice baví i kurátorku Ingrid Pruchovou. „Chceme ukázat, jak čas ovlivňuje náš život, jak se my lidé pohybujeme v určitém rytmu. Klíčová je pro nás doba tří vteřin. Všechno se do ní takříkajíc kouskuje. Tři vteřiny je doba, která pro člověka znamená současnost. Všechno, co trvá déle, je už minulost. Tři vteřiny jsou čas, kdy si dokážeme něco pamatovat, a tři vteřiny jsou maximální doba, po kterou je nám příjemné třást si s někým rukou,“ vysvětluje.

Ve Vídeňském technickém muzeu to vzali s hudbou opravdu z gruntu. Velké výstavní sály rozdělili do menších komůrek. V každé si může návštěvník něco vyzkoušet. Třeba nahrát si něco v opravdovém studiu. Právě tam se asi 10letý kluk pokouší hrát na klávesy. I když mu to moc nejde, zvukař mu trpělivě ukazuje, jak na to.

„Rytmostroj“ nebo „rytmomat“, jak kdo chce

„Ano, teď se tady nahrává další velký hit,“ říká s úsměvem. Když bude chlapec chtít, může pak svoji nahrávku dostat na cédéčku a odnést si ji domů. To je ostatně hlavní filozofie výstavy – dát toho návštěvníkům osahat co nejvíc.

Když se proderete zvukovou džunglí přes řadu komůrek, narazíte na zvláštní svatyni. Jsou tu památné předměty po slavných zpěvácích.

Nechme však výstavu výstavou a podívejme se za zamčené dveře – do depozitáře. Tady teprve dřímají ty pravé klenoty. Třeba obrovský orchestrion. Má v sobě dokonce troje housle, na které hraje kruhový smyčec. V roce 1907, kdy Hupfeldova společnost stroj vyrobila, dostal celkem logicky přízvisko „osmý div světa“.

Obal na vodu pohozený frontmanem U2 Bono Voxem

Vídeňské technické muzeum nedávno oslavilo 100. výročí. Hudební nástroje kdysi tvořily velkou část jeho prvních exponátů. Mimochodem byla to právě Vídeň, kde byl v roce 1829 vynalezen akordeon. Kousek ze slavné hudební historie města je až do půlky příštího roku k vidění v místním technickém muzeu.


Zvětšit mapu: poloha Technického muzeua ve Vídni
autor: vob
Spustit audio