Ve Vietnamu mám větší svobodu než v Čechách, říká architekt Marek Obtulovič

25. únor 2021

Marek Obtulovič se narodil v Havířově, ale už osm let žije ve Vietnamu. V Hanoji mají se ženou Mai Lan Chi Obtulovičovou a kolegou Nguyen Duc Trungem ateliér Oddo Architects. Navrhují domy, ale také les na ostrově, který by se měl jednou stát zelenými plícemi Hanoje.

V Hanoji je teď v únoru kolem deseti stupňů. V létě však teplota vyšplhá až na čtyřicet a vlhkost je taková, že kožené boty plesniví. Jak se s takovým klimatem vypořádá architekt? Je samozřejmě potřeba budovy stínit, aby se nepřehřívaly.

Ateliér Oddo Architects – Marek Obtulovič, Mai Lan Chi Obtulovičová, Nguyen Duc Trung

„Ideální je stínit zelení, dokáže teplotu snížit, zregulovat, biologická hmota se neprohřívá,“ říká architekt. A tak jsou jejich domy plné rostlin. V horkém vlhkém klimatu se jim daří. „Do půl roku se stavba promění v bujný biotop,“ říká architekt. Lidem ve městech příroda chybí a mít ji doma je způsob, jak s ní být aspoň trochu v kontaktu.

Málo přírody a parků, hodně lidí, hustá zástavba, rychlost, dynamika, takhle nějak popisuje Obtulovič Hanoj. Nový projekt ateliéru Oddo Architects, pětipatrový TH House, vzniká v ulici široké jen metr a půl. Jejich starší dům CH House zase stojí na parcele, která je široká pouze čtyři metry, ale dlouhá pětatřicet metrů – v Hanoji se takovým domům říká vcelku příhodně „tunelové domy“.

Vietnam zkrátka představuje pro architekta hodně výzev. Jednou z dalších je třeba práce na stavbě, kde musí být sám přítomen každý den. Zdejším pracovníkům totiž není snadné vysvětlit své představy. „Člověk musí stát dělníkům za zády, ale zároveň být velmi diplomatický,“ říká Obtulovič.

Ateliér ovšem nechce jenom stavět domy. Hanoj patří k městům s nejmenším podílem zeleně, což by v Oddo Architects chtěli změnit. Proto vymysleli projekt Green Lungs Hanoi (Zelené plíce Hanoje). Na ostrově na Rudé řece by měl vzniknout kus lesa přístupný veřejnosti.

Dva a půl roku na projektu pracují, přesvědčují místní úřady a politiky, začali guerillově sázet stromy. „Vím, co se děje ve světě a jak naše příroda dostává na zadek. A většina populace to ignoruje,“ říká Obtulovič. Podle něj právě architekti mají „intelektuální potenciál“ to trochu změnit.

Řeč přišla i na další exotická témata, například jak se ve Vietnamu staví z bambusu, (ne)dodržuje slovo a medituje. Pro architekty je podle Obtuloviče meditace „velmi efektivní způsob, jak se zamyslet a ujasnit si, co člověk chce“. „Kdo medituje, je víc soustředěný a méně konfliktní, umí víc naslouchat a věci mu jdou snadněji,“ říká.

Poslechněte si Bourání s Markem Obtulovičem o stavění ve Vietnamu, vlhkosti, vedru a meditaci.

Pizza 4PS – restaurace v Hanoji
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.