Ve Voticích se v motýláriu vylíhly už tisíce motýlů. Návštěvníci mohou pozorovat i jejich vývoj, od housenky až po dospělce

25. červenec 2023 13:00

Už osmým rokem se ve speciálních sklenících ve Voticích na Benešovsku líhnou stovky různých motýlů. Takzvané motýlárium v centru města lidem ukazuje nejen různé druhy, ale přibližuje třeba i vývoj motýlů už od housenky. Motýli nelétají při dešti, aktuální slunné dny jsou tak nejlepší příležitostí jak je ve Voticích pozorovat. Připravené jsou i komentované prohlídky, a na jednu takovou vyrazila i naše reportérka Věra Hájková.

„Motýlárium ve Voticích spadá pod organizaci Ochrany fauny. Odkoupily se tyto staré skleníky, které byly přes 20 let nevyužívané, všechno se přetvořilo a vzniklo zde motýlárium. Veřejnosti je přístupné od roku 2016,“ uvádí průvodkyně Lucie Macháčková.

Motýlárium Votice

Skleníky mají na své horní části instalovány sítě, aby motýli neměli možnost vylétnout, a jsou plné nádherně kvetoucích vonících květin. Jednotlivé části tvoří různé biotopy.

„Máme tady spoustu biotopů. Například živé zahrady, které jsou pro motýly dobré. Radíme i návštěvníkům, jak si mohou sami udělat takovou živou zahradu, aby měli i doma víc motýlů," doplňuje Macháčková.

Motýlárium Votice

Motýlárium je otevřené osmým rokem, a za tu dobu se zde vylíhly už tisíce motýlů. Návštěvníci si mohou prohlédnout i jejich odchovnu a pozorovat tak vývoj motýlů od housenek po dospělé jedince.

Motýlárium je otevřené přes léto každý den od 9 do 17 hodin.

Čím zde motýli krmí a jaké druhy mohou návštěvníci aktuálně pozorovat? Poslechněte si v reportáži Věry Hájkové.

autoři: Věra Hájková , JMys
Spustit audio