Věc, do které neuděláte prstem otlak, trochu nezapruží, není pro psa vhodná na trvalé okusování

21. červenec 2022

Radioporadna věnovaná našim zvířecím kamarádům. A soustředíme se především na zuby, protože je samozřejmě také důležité kontrolovat stav chrupu našich miláčků. Ale zase na druhou stranu si přiznejme, že je nás opravdu hodně, kdo psům a kočkám zuby nečistíme, i když bychom měli. 

Zvěrolékařka MVDr. Vladěna Stránská hovoří v naší radioporadně na téma: stomatologie u zvířat.

Vladěna Stránská ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Začněme zubním kamenem. Protože to je problém, který často trápí jak nás lidi, tak i u zvířat může napáchat docela velké problémy. Je to tak?

Máte částečně pravdu. Není to ale jen zubní kámen, který je na vině zánětů v dutině ústní u zvířat. Ono je to podobné jako u lidí. Tím hlavním viníkem je zubní plak. To jsou tedy bakterie, které se normálně vyskytují v dutině ústní psa nebo kočky, jakéhokoliv zvířete i člověka. A ty produkují určité látky, který si žijí na povrchu zubu a vytváří tam takovou vrstvičku.

Když chci, aby majitel čistil psovi zuby jednou denně, tak mu řeknu, že musí dvakrát. Ale chápu, že je těžké to ohlídat i u dětí.
MVDr. Vladěna Stránská, zvěrolékařka

Pokud se ta vrstvička neodstraní a zůstane tam nějaké 2 až 3 dny, tak už čtvrtý den dochází k mineralizaci a tvrdnutí pomocí slin. A pak teprve vzniká zubní kámen, který je drsný oproti zubní sklovině a na něm o to lépe ulpívá potom právě zubní plak.

Řekněte ze své praxe, kolik zhruba lidí čistí zuby svým psům? Nebo i kočkám?

Čtěte také

V určitých případech je zapotřebí čistit zuby i kočkám. Protože ony mají určitá specifická onemocnění, kde je to dobré. To znamená, pokud nás poslouchá nějaký chovatel koček, tak určitě doporučuji už u malého kotěte cvičit na manipulaci v tlamce a později i na zubní kartáček. Časem se to může vyplatit.

Já ve své ordinaci na zubní hygienu dbám hodně, ale vůbec si netroufnu říct procento chovatelů, kteří jsou schopní či ochotní dbát a dodržovat pokyny zubní hygieny u zvířat. On také může být schopný chovatel, ale neochotný pacient. Tam se mnohdy musí trošku balancovat a vybírat tu správnou techniku. Vždy říkám, když chci, aby majitel čistil psovi zuby jednou denně, tak mu řeknu dvakrát. Aby to aspoň někdy dopadlo. Ale chápu, že je těžké ohlídat třeba i jen správné čištění zubů u našich dětí.

Existují i různé pomůcky, jako žvýkací kosti a hračky, které slibují, že tu práci odvedou za nás. Opravdu fungují?

Čtěte také

Částečně ano, ale jen některé. S výběrem onoho vhodného dentálního pamlsku, protože to většinou bývá tato forma, vám pomůže veterinární lékař. Protože pokud třeba pes prodělal nějakou rozsáhlou stomatochirurgii, tak mu už těch zubů mnoho nezbývá, a tyto věci už potom na udržování zbytku chrupu dobré nejsou.

Jsou určitě vhodné různé ježaté míčky a cokoliv, co pes může žvýkat. Ale pozor, nesmí to být tvrdé. A tady bych si dovolila požádat chovatele i majitele zvířat, aby se nenechali zlákat reklamou a nedávali psům na okusování parůžky.

A co třeba morková kost? O té se také říká, že tuto službu udělá, ale je poměrně tvrdá.
Tady jsme u té tvrdosti. V podstatě do čehokoliv, do čeho nedokážete udělat prstem otlak, že ta věc trochu nezapruží, tak už není vhodná na hraní a na trvalé okusování. Pokud by na té kosti byly zbytky masa a chrupavek, pak je to v pořádku. Ať si ji pes okouše a hlodá. Ale v momentě, kdy je ta kost úplně holá a pes by ji jen drtil, tak tam hrozí riziko fraktury velkých zubů.

Vladěna Stránská ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Celou radioporadnu se zvěrolékařskou MVDr. Vladěnou Stránskou si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související