Vědecké filmy, které jinde neuvidíte. Česká zemědělská univerzita zve na Prague Science Film Fest

17. říjen 2023

Třicet populárně-vědeckých filmů, debaty s filmaři a vědci, to vše nabízí Prague Science Film Fest. Ten pokračuje až do čtvrtka v Praze v areálu České zemědělské univerzity. Vstup je zdarma.

„Letošní téma je zdraví a nějaké preventivní chování člověka, ať už ve vztahu k sobě samému, tak i chování k přírodě, takže i nějaké environmentální zdraví,“ říká organizátorka festivalu Karolína Otcová z České zemědělské univerzity.

Téma by se dalo shrnout do sloganu „fit check“, dodává hlavní dramaturg Zdeněk Rychtera:

Čtěte také

„Trend, který proběhl na TikToku. Když se řeklo fit check, tak měl člověk říct, co má na sobě za oblečení, jakou značku a kolik ho to stálo. My nahrazujeme slovo outfit slovem fitness. To znamená, jak se člověk cítí po fyzické stránce, potom jak mi je dobře psychicky, v práci, ve škole, ve městě, kde žiju, nebo kdekoli jinde.“

Organizátoři festivalu chtějí divákům představit dokumenty, které by se v českých kinech možná ani neobjevily. Mnohé z nich uvidí čeští diváci vůbec poprvé. Do soutěžní sekce se přihlásilo deset snímků.

„Můžeme vidět filmy o darování ledviny a altruismu, i třeba o dietě, o tom, jaké to je, když si řekneme, že jen jedno procento toho, co přijímáme, může být maso,“ dodává Rychtera.

Ke každému filmu patří také odborný úvod a na závěr debata. Prague Science Film Fest je přístupný zdarma až do čtvrtka 19. října, na jednotlivé filmy je možné se registrovat buď online, nebo na místě na České zemědělské univerzitě.

Poslechněte si celou reportáž s organizátory festivalu.

autoři: Martin Srb ,
Spustit audio

Související