Věděl jsem, že uplavat 80 metrů pod ledem by mělo jít hladce, popisuje freediver svůj světový rekord

13. leden 2022
Na férovku s V. Hradilkem

Hostem sportovní talkshow Na férovku s Vavřincem Hradilkem je freediver a držitel několika národní rekordů a světového rekordu v plavání pod ledem David Vencl. V čem se ve freedivingu závodí? Jak se k tomuto sportu dostal? Jak dlouho zadrží pod vodou dech? A jak dlouho trval jeho zápis to Guinessovy knihy rekordů? Poslechněte si celý rozhovor!

Davide, tvým největším rekordem není ponor do hloubky, ale ten, při kterém jsi pod 30 centimetrovým ledem uplaval přes 80 metrů. Jak jsi na to vůbec přišel? Co tě k tomu vedlo?

Vzniklo to tak, že ve střední Evropě nemáme moc zážitků, co se týče freedivingu. Musíme vždy někam vyjet. Voda je tady vždy tmavá, studená a když se potápíme na Slapech, tak tam slyšíš ty turbíny od elektrárny.

Jedním z těch zážitků ale je to, že když nám v zimě zamrzne voda, tak si uděláme pár děr a potápíme se pod ledem. Někteří kluci si po té potápěcí session sundali neopren a vlezli do díry bez něj. Mně to přišlo fascinující a řekl jsem si, že bych si to taky chtěl vyzkoušet.

Vítěz sekce Sport: Jan Kepič a jeho fotografie Bruslař a freediver. Průzračný led jezera Milada v severních Čechách umožňuje nevšední setkání sportovců. Nad hladinou se pohybuje na bruslích Petr Kapoun (54) a pod hladinou se potápí na nádech David Vencl (

Ten rekord musel být bez neoprenu?

Ano, musel být bez neoprenu. Začal jsem se otužovat a potom vznikla fotka Bruslař a freediver, která v soutěžích poměrně bodovala. Vrtalo mi to hlavou a když jsem byl v Teplicích běhat schody, tak jsem si řekl, že bych si chtěl zaplavat něco víc. Tenkrát jsem zaplaval něco kolem 20 metrů. Doma jsem se podíval na rekord a zjistil jsem, že je to 76 metrů, takže jsem si řekl, že by to mělo jít.

Podle čeho sis řekl, že by to mělo jít?

V bazénu bez ploutví uplavu 150 metrů a věděl jsem, že by 80 metrů jít mělo. Jediný stresor, který jsem neznal byl extrémní chlad na celé tělo včetně hlavy. Věděl jsem, že když dosáhnu dostatečné adaptace, tak by 80 metrů mělo jít relativně hladce.

Čtěte také

Já jsem ještě nepotkal nikoho, kdo by byl v Guinnessově knize rekordů. Jak ten zápis probíhá?

Bylo to poměrně dost komplikované. Buď zaplatíš čtvrt milionu a přijede komisař, který si to všechno prohlédne, nebo pozveš pět, deset kamarádů, kteří ti pomůžou. Pravidel je celá řada. Byl tam geodet, který měřil tloušťku ledu, vzdálenost, potápěči, všechno se muselo dokumentovat, fotografovat, video se dělalo pod vodou i nad vodou.

Potom jsme vyplnili protokoly, všechno jsme jim nahráli, poslali a za tři měsíce my odpověděli, že jedno video je špatně nahrané a musel jsem jim ho poslat znovu. Nakonec po 250 dnech přišli s tím, že je to uznané. Je to poměrně komplikovaná byrokracie. 

Sportovní talkshow Na férovku s Vavřincem Hradilkem každý čtvrtek živě na Radiožurnálu Sport
autoři: Vavřinec Hradilek , vla

Související