Vedení Prostějova chystá změny v parkování ve městě. Co bude nový systém pro řidiče znamenat?

6. prosinec 2023 13:54

Zástupci prostějovské radnice chystají změny v parkovací politice města. Parkování postupně rozdělí do jednotlivých zón a řidiči si za něj nejspíš připlatí. Vybrané peníze vedení města chce ukládat do nově zřízeného fondu mobility a použít je na výstavbu nových míst k odstavení aut.

Momentálně v centru Prostějova zaplatíte za hodinu parkování deset korun. Vedení města to chce ale změnit. Od roku 2025 chystá podle náměstka primátora Jiřího Pospíšila z hnutí Pévéčko nový parkovací systém.

„Chtěli bychom od centra města jít dál a vytvářet postupně zóny tak, aby vznikl jednotný systém, který nepřinese třeba víc parkovacích míst, ale stanoví přesná pravidla, kde lidé mohou nebo nemohou parkovat,“ uvádí Pospíšil.

Inspirace v Olomouci a v Brně

Inspiraci podle něj vedení radnice našlo například v systému, který zavedli v nedaleké Olomouci nebo v Brně. „Začneme v centru města, to bude jedna parkovací zóna A po tu, která je hrazena městským okruhem a za ním potom bude parkovací zóna B. Pak by se pokračovalo v dalších letech parkovací zónou C, která by znamenala parkování v okrajových částech,“ dodává.

Podle Pospíšila nový parkovací systém bude pravděpodobně znamenat i zdražení. „Jsme v podstatě nejlevnější v republice, takže musíme počítat s tím, že ceny parkovného půjdou nahoru,“ uvádí Pospíšil.

Musíme počítat s tím, že ceny parkovného půjdou nahoru.
Jiří Pospíšil, náměstek primátora z hnutí Pévéčko

Vedení města už má zpracovanou studii, na dnešní schůzce budou zástupci radnice řešit vypsání výběrového řízení na zpracování projektu.

Jak na plánované změny v parkování reagují řidiči? I to si poslechněte ve výše přiloženém audiu.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio