Vedení Starého Města na Šumpersku chce vyjít vstříc zájemcům o bydlení. Připraví pro ně stavební parcely

31. srpen 2023 11:39

Pozemky pro výstavbu rodinných domů v blízkosti luk a lesů chystá vedení Starého Města na Šumpersku. Podle vedení radnice by samospráva neměla mít o zájemce nouzi. Poptávku si zástupci města vysvětlují blízkostí hor a nabídkou sportovního vyžití.

„Nemáte nějaký pozemek? Ne naproti lanovce, ale spíš někde na okraji Starého Města? S takovými dotazy se setkáváme,“ prozrazuje nezávislý starosta Starého Města Lukáš Koreš. Zájem o bydlení v regionu podle něj stoupl především od pandemie COVIDu. „Staré Město se stává známé tím, že tu rostou lyžařské areály jako houby po dešti. Ale i letní sezona je vytížená, možná už i víc než ta zimní,“ dodává Koreš.

Nové obyvatele by ocenili i majitelé lyžařských areálů

Bydlení poptává hlavně mladší generace. Jde o lidi, kteří se chtějí vrátit do rodného města. Staroměstskými obyvateli se chtějí stát i ti, kteří si kvůli vysokým cenám nemůžou dovolit dům v blízkosti větších měst. A přivítali by to i provozovatelé sportovních areálů v okolí, a to kvůli potenciálním zaměstnancům.

„Lidské zdroje jsou zásadní záležitostí. Některé skupiny profesí chybí úplně. Naši snahou je, aby sem šli lidi bydlet, proto je důležitá nabídka ubytování. Nabídku práce si už zajistíme sami,“ říká majitel areálu Špičák Dušan Juříček.

Samospráva se proto rozhodla poptávce vyjít vstříc a připravit až 30 zasíťovaných stavebních pozemků. „Jedná se o lokalitu, kde je rovinka s výhledem na masivy okolních hor. Domečky jsou projektovány tak, aby si lidé navzájem neviděli do obýváku,“ ukazuje starosta Koreš na mapě.

Město chce pozemky nabízet za 500 korun za metr čtvereční. V blízkosti velkých měst jsou přitom ceny až několikanásobně vyšší. „Počítáme s tím, že se nám cena pozemku vrátí v kvalitě nově příchozích obyvatel a v poplatku v rámci přerozdělení daní za trvalý pobyt,“ dodává Koreš, který očekává velký zájem. Zahájení výstavby pozemků má začít v roce 2025.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio