Vedení Týna nad Bečvou investovalo do nového zázemí pro obytná auta. Je pod středověkým Helfštýnem

V Česku přibývá registrovaných karavanových stání. Vyplývá to ze statistik Asociace kempování a karavaningu. Do zázemí pro příznivce obytných aut investovala před začátkem turistické sezony například samospráva Týna nad Bečvou na Přerovsku. Tzv. stellplatz nechala vybudovat na louce pod středověkým Helfštýnem.

Nezávislý starosta Týna nad Bečvou Antonín Ryšánek se rozhodl využít atraktivního prostředí a stání pro karavany nechal vybudovat pod hradbami Helfštýna hned vedle parkoviště. „Každý rok se snažíme do té lokality něco dát a někam to posunout, abychom byli důstojným partnerem hradu,“ popisuje Ryšánek.

Lepší prostředí pro karavany si jen stěží představit. „Člověk tady má nepřeberné množství vyžití. Jeden den stráví na hradě a v jeho okolí, jsou tu krásné lesní stezky, může se vydat na kole po cyklostezce Bečva. Pokud si tu chce člověk aktivně odpočinout, má možnost dobít baterky,“ dodává starosta Týna nad Bečvou.

Každé z míst má navíc vybudovanou přípojku na elektřinu. „Jsou to průmyslové zásuvky pro karavanisty. Součástí stellplatzu je i cyklobox,“ ukazuje Ryšánek.

Za vybudování odstavné plochy Týn zaplatil milion korun, polovinu nákladů pomohla uhradit dotace olomouckého hejtmanství. Kraj se tak snaží podpořit rozvoj cestovního ruchu v regionu. „Projekty zaměřené na stellplatzy jsou v rámci hodnocení bodově zvýhodněny. Alokace dotačního titulu činí 6 100 000 korun, kdy minimální částka je 100 tisíc korun a maximální částka půl milionu korun,“ vysvětluje mluvčí Olomouckého kraje Alena Minxová. 

Počet karavanových stání v Česku roste

Aktuálně je v Česku v provozu na šest desítek karavanových stání. Ještě před čtyřmi lety jich ale oficiálně bylo jen osm. „Pomohlo k tomu jednak to, že obytných vozidel u nás dlouhodobě přibývá. Jsou vidět nejen na silnicích, ale i na památkách a zajímavých turistických lokalitách, což do obecních rozpočtů přináší čím dál více peněz, takže to začíná být zajímavé ekonomicky i pro provozovatele. Pomohl samozřejmě také rozvoj dotačních titulů, které dnes nabízí celá řada krajů,“ tvrdí Jan Bordovský předseda české asociace kempování a karavaningu.

V Olomouckém kraji loni vznikly tři nová karavanová stání, vůbec nejvíce jich ale v rámci Česka aktuálně funguje na jižní Moravě.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio

Související