Vedení Velké Bystřice plánuje stavbu nových parkovišť. Řidiči auta často nemají kam dát, problém je hlavně v centru

6. říjen 2023 09:39

Samospráva Velké Bystřice na Olomoucku chce navýšit parkovací kapacity ve městě. Dosavadní odstavná plocha u náměstí bývá v pracovní dny a někdy i o víkendech plná. Část obyvatel je ale proti investici, obávají se ztráty zeleně. 

Natáčení reportáže probíhalo ve všední den a hlavní parkoviště v centru města bylo plné. Podle nezávislého místostarosty Bystřice Jiřího Pospíšila je to normální stav. „Stejně je to i o víkendech. Parkování v centru Velké Bystřice problém,“ konstatuje.

Situaci chce vedení města řešit. Jednou z možností je zpoplatnění stání na současném parkovišti. V plánu je ale zejména výstavba nových parkovišť. V úvahu připadá hned několik ploch.

Kde by mohla vyrůst nová parkoviště?

„Jedna plocha je hned naproti stávajícího parkoviště. Je to takový trojúhelník, naším odhadem by tam mohlo vzniknout asi deset parkovacích míst. Další je pozemek Českých drahách, u kterého jednáme o možném převodu. Tam by taky mohlo vzniknout v rámci desítek parkovacích míst. Další parkovací místo je u rybníků, kde je taková štěrková plocha,“ vypočítává možné lokality pro budoucí parkoviště.

Vznik parkoviště na zmíněném pozemku železnice, který leží na dohled parkování u náměstí, se ale části místních nelíbí. Sepsali kvůli tomu i petici. Obávají se zvýšení hluku kvůli nárůstu dopravy a ztráty zeleně.

Jak někteří obyvatelé plány samosprávy komentují? A jaké další kroky už vedení obce podniklo? Poslechněte si v kompletní reportáži výše.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio