Vejce ze Lhenic jsou kontaminovaná, podle ekologů to způsobuje skládka

9. listopad 2016

Vejce z domácích chovů ve Lhenicích mohou obsahovat nadlimitní hodnoty nebezpečných látek. Tvrdí to nevládní ekologická organizace Arnika, která zveřejnila výsledky testování slepičích vajec. Podle ekologů kontaminaci způsobuje stará ekologická zátěž v areálu bývalého zemědělského družstva.

„Zjistili jsme překročení hygienických limitů u polychlorovaných bifenylů, dioxinů a hexachlorhexanů,“ vysvětluje autor studie Václav Mach.

Akreditovaná laboratoř testovala vejce od čtyř lhenických chovatelů. Celkem se jednalo o dvacet vajec. Tři ze čtyř vzorků nesplnily hygienické limity.

Dlouhodobější konzumace vajec s obsahem polychlorovaných bifenylů nebo dioxinů je podle Světové zdravotnické organizace riziková zejména pro malé děti a těhotné ženy. „Tato vajíčka by se na českém trhu vůbec nemohla prodávat pro konzumaci. Ovšem, když někdo chová slepice doma, tak to kontrolované není,“ dodává Václav Mach.

Jana Rosmuse ze Státního veterinárního ústavu Praha, který je vedoucím národní referenční laboratoře pro dioxiny, zjištění ekologů nepřekvapuje. „Když si porovnáte analýzy vajec z domácích chovů a z průmyslových chovů, tak je to vždycky velký rozdíl v neprospěch domácích chovů. To není jen otázka této lokality, protože slepice ve velkochovech mají řízený přísun kontrolovaného krmiva,“ konstatuje.

Zároveň ale souvislost mezi kontaminovanými vejci a skládkou nevylučuje. Ekologickou zátěž Lhenicím zanechala firma Enviro Technology Today, která sem na konci 90. let navezla nebezpečné odpady a posléze vstoupila do konkurzu. Sudy s PCB látkami a kontaminovanou zeminu nechala na místě.

Možnost řešit problém se podle lhenické starostky Marie Kabátové otevřela až letos, kdy došlo ke změně podmínek pro získání dotace. „Podali jsme žádost na první etapu, tedy likvidaci olejů s obsahem PCB. Tento odpad je pro nás prioritně nebezpečný. Už se i stalo, že vandalové olej vylili. Kdyby v tom pak někdo šlapal a vynášel to ven, tak by to opravdu mohlo být nebezpečné,“ říká.

Pokud bude radnice v žádosti o dotaci úspěšná, likvidace nebezpečného odpadu začne už na začátku příštího roku.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio