Velikonoční den Eurorádia: Renomovaný barytonista Tomáš Král zpívá Charpentierovy Temné hodinky

23. březen 2018

Osmnáctý ročník koncertního cyklu Collegia Mariana Barokní podvečery přinesl program nazvaný Leçons de Ténèbres. Ve čtvrtek 15. března vystoupil v Císařském sále Lobkovického paláce v Praze vynikající barytonista Tomáš Král a za doprovodu souboru Collegium Marianum s uměleckou vedoucí a flétnistkou Janou Semerádovou představil velmi svébytný hudební žánr – takzvané temné hodinky, které ilustrují svatý týden v pařížských chrámech 17. století.

Autorem hodinek je francouzský barokní skladatel Marc-Antoine Charpentier (1643–1704). Jsou určeny k tzv. církevním hodinkám Velkého týdne – k večerním bohoslužbám od středy do Velkého pátku. Jejich sazba je komorní – jsou určeny pro zpěv s doprovodem několika smyčcových nebo dřevěných dechových nástrojů a continuem. Text, který skladatel zvolil pro zhudebnění, pochází z veršů Lamentací proroka Jeremiáše. Počáteční písmeno každého verše (alef, bet...) Charpentier zhudebnil jako zvláštní melisma. Na něj navazuje vlastní text lamentace, hudebně velmi virtuózní. Charpentierovy hodinky soubor doplnil ještě dalšími instrumentálními kompozicemi Johanna Caspara Ferdinanda Fischera a Johanna Abrahama Schmierera.

Leçons de Ténèbres – Tomáš Král, Collegium Marianum – Barokní podvečery

Barytonista Tomáš Král vystudoval zpěv na JAMU u Adriany Hlavsové a dále se zdokonaloval v kurzech u Julie Hasler, Howarda Crooka, Petera Schreiera či Joela Frederiksena a formou konzultací u Ivana Kusnjera. Od roku 2005 pravidelně spolupracuje se soubory Collegium 1704, Collegium Marianum, Musica Florea, Capella Regia, Ensemble Inégal, Ensemble Tourbillon, Ensemble Baroque a je zakládajícím členem souboru Collegium Vocale 1704, s nímž se poprve představil v projektu Bach – Praha – 2005.

Dále se jako sólista opakovaně objevil na festivalech Pražské jaro, Dresdner Festspiele, Festival de La Chaise-Dieu, Festival de Sablé, Festival d’Ambronay, Tage Alter Musik Regensburg, Oude Muziek Utrecht, MA Brugge, Bozar, Wien Konzerthaus, London's Wigmore hall, Wratislavia Cantans, Salzburger Festspiele a jiných.

Příležitostně spolupracuje také se soubory Collegium Vocale Gent, Doulce Mémoire, Wroclavský barokní orchestr, Musica Aeterna, Red Herring, L’Aura Soave Cremona, Cinquecento, Vox Luminis, Holland Baroque orchestra, B’Rock Gent a dalšími. Tomáš Král se věnuje také opeře, představil se jako Uberto v komickém intermezzu La serva padrona od Giovanniho Battisty Pergolesiho s Collegiem Marianum (Česká republika, Francie, Finsko), Lisingo v Le Cinesi Christopha Willibalda Glucka s Collegiem 1704, Ernesto v Il mondo della Luna Josepha Haydna s Ensemble Baroque či jako host v Moravském divadle Olomouc v operetní inscenaci Boccaccio (titulní role) a v Mozartově opeře Così fan tutte (role Guglielma), jako Apollo v Händelově kantátě Apollo a Dafne se souborem Musica Florea.

Poslechněte si ukázku z koncertu Responsorium Tenebrae factae sunt - zpívá barytonista Tomáš Král, hraje Collegium Marianum:

V roce 2014 se představil ve scénickém provedení Mozartova Requiem pod vedením Michaela Hofstettera na Kunstfestspiele Herrenhausen v Hannoveru a v městském divadle Gießen. Pod taktovkou stejného dirigenta se představil v koncertní verzi Webrova Čarostřelce v roli Ottokara na festivalu Styriarte v Grazu a v roce 2015 v titulní roli Telemannovy adaptace Händelovy opery Riccardo Primo v městském divadle Gießen. V roce 2016 se zúčastnil vysoce ceněného scénického provedení Janových Pašijí J. S. Bacha se souborem B’Rock Gent inscenovaného Pierem Audim na festivalech Klara v Bruselu, Wratislavia Cantans a Opera Forward Festival v Amsterdamu.

Velikonoční den Eurorádia: V neděli vysíláme čtyři exkluzivní koncerty

Leçons de Ténèbres – Tomáš Král, Collegium Marianum – Barokní podvečery 15. 3. 2018

V neděli 25. března 2018 se opět po roce propojí evropské metropole, a díky vysílání Eurorádia bude během celého dne znít repertoár složený z hudby s velikonoční tematikou. Čtyři koncerty Velikonočního dne Eurorádia přináší i vltavský nedělní program. Poslechněte si ukázku z koncertu Responsorium Tenebrae factae sunt - zpívá barytonista Tomáš Král, hraje Collegium Marianum:

Ve stejném roce se představil jako Apollo v Monteverdiho opeře Orfeo v Dijonu. Tomáš Král se podílel na řadě vysoce ceněných nahrávek především s díly Jana Dismase Zelenky (Missa Votiva, Requiem & Officium Defunctorum, Responsoria pro hebdomada sancta, Sepolcri a jiné). Pravidelně spolupracuje s rozhlasem (Český rozhlas, France Musique, Radio Clara) a televizí (Mezzo, Arte, Česká televize).

 

Program koncertu:

Johann Caspar Ferdinand Fischer (1656–1746)
Ouverture No. IV d moll (Journal du Printemps)

Marc-Antoine Charpentier (1643–1704)
Première Leçon de Ténèbres du Mercredy Saint pour une basse H. 120
Symphonie à 3 flûtes ou violons H. 529
Première Leçon de Ténèbres du Jeudy Saint pour une basse H. 121

Johann Abraham Schmierer (1661–1719)
Ouverture No. 6 (Zodiaci musici)

Marc-Antoine Charpentier
Tenebrae factae sunt H. 129
Overture pour l´eglise H. 524
Première Leçon de Ténèbres du Vendredy Saint pour une basse H. 125

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.