Velikonoční festival duchovní hudby v Brně přinese letos skladby českých autorů. Co nabídne 31. ročník?

5. březen 2024

24. března začne v Brně Velikonoční festival duchovní hudby. Stále platí, že ve středoevropském měřítku zůstává ojedinělým projektem. Letos se navíc v souladu s Rokem české hudby zaměří na autory, kteří jsou spojení s naší zemí, a bude zkoumat kořeny jejich tvorby od nejstarších skladeb po ty nejnovější.

Pro zahajovací koncert 31. ročníku festivalu se podařilo v rámci oslav Roku české hudby vyjednat brněnskou premiéru jednoho z nejzásadnějších oratorií Jana Dismase Zelenky. V podání Ensemble Inégal zazní oratorium Il serpente di bronzo. „Zelenka je brán jako takový protipól Johannu Sebastianu Bachovi, navíc je to původně náš rodák, ačkoli většinu života strávil v Německu,“ vysvětluje jeden z dramaturgů festivalu Ondřej Múčka.

Na festivalu také zazní několik skladeb napsaných na objednávku pořadatelů. Poslední koncert pak bude patřit pořádající Filharmonii Brno. V neděli 7. dubna uvede Glagolskou mši Leoše Janáčka a zazní rovněž brněnská premiéra orchestrálního díla Raduj se III Slavomíra Hořínky. „To je skladba, která vznikla v posledních letech na objednávku České filharmonie. Je to čistě instrumentální kompozice, která pracuje s motivem velikonočního chvalozpěvu a vytváří takovou předehru pro samotnou mši,“ doplnil druhý z dramaturgů Vladimír Maňas. 

Spustit audio

Související