Velké skiareály zdraží až o 15 procent, odhaduje šéf asociace. Jak se drahé energie projeví v cenách skipasů?

23. říjen 2022

České skiareály kvůli drahým energiím přemýšlejí, jak a kde ušetřit. Třeba v Krkonoších na Černé hoře omezí večerní lyžování, v Beskydech zvažují, že v zimě otevřou méně sjezdovek. A na Monínci ve středních Čechách letos nejspíš ani nespustí speciální zasněžovací technologii. Šéf Asociace horských středisek Libor Knot je ale optimistický. „Nemáme zatím informace, že by nějaký areál nechtěl otevřít. Skiareály budou šetřit tak, aby omezení byla co nejmenší.“

O kolik vyjde letos lyžování na českých a moravských svazích dráž než loni?

Čtěte také

Tak samozřejmě vstupy, ať už jsou to ceny energií nebo ostatní mají vliv na všechno, tedy i na lyžařské areály. Teď dokončujeme dotazníkové šetření, a co se týče cen, tak zatím to vypadá, že to bude někde okolo třeba 10 až 15 % zdražení. To znamená, že to je relativně příznivé, protože to rozhodně zahrnuje veškeré navýšení vstupů, o kterých jsme hovořili. Myslím si, že většina těch velkých skiareálů bude na úrovni zhruba 10 až 15 %.

Nakolik pomůže skiareálům vládní zastropování cen energií?

Pomůže, protože se s tím dá alespoň kalkulovat, počítat, modelovat nějaký ekonomický dopad. Protože kupovat energie na spotu je vražedné. Na druhou stranu to tvoří trojnásobek, někdy až čtyřnásobek ceny oproti minulým létům. Energie tvoří 25 až 30 % podílu v nákladech, to je pro areály obrovské číslo.

Nemáme zatím informace, že by nějaký areál nechtěl otevřít, že by to úplně vzdal. Drtivá většina v našich dotaznících odpovídá, že určitě budou šetřit. Nesporně v této situaci je nejvíc motivující vysoká cena energie, šetří každý. Ale budou se to snažit dělat na věcech, které neovlivní kvalitu služeb k zákazníkům. Čili udělají všechno pro to, aby nachystali zejména sjezdové tratě a další služby takovým způsobem, aby to zákazník v uvozovkách nepoznal a aby omezení byla co nejmenší.

Kde a jak se dají koupit nejlevnější permanentky? A které skiareály neotevřou? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Vojtěch Bidrman , prh
Spustit audio

Související