Velryby jsou prastará kultura, kterou jsme téměř zničili. Nový výzkum chce porozumět jejich jazyku

31. srpen 2023

Tom Mustill je původně zoolog a biolog ochrany přírody, který se postupem času stal také filmovým dokumentaristou divočiny, spisovatelem a milovníkem velryb. Napsal knihu How to speak whale (Jak mluvit velrybsky), která vyšla v minulém roce. Cestuje po různých místech na Zemi, natáčí, naslouchá a vypráví příběhy a během toho prožívá velrybí písně taky sám na vlastní kůži.

Tom Mustill

„Takže jsou to v podstatě vyspělé civilizace jiného druhu, který žije v úplně jiném, odlišném světě než my, ale obývá s námi stejnou planetu. Jen máloco mě vzrušuje nebo zajímá tak jako velryby,“ říká Tom Mustill. „Dalším důvodem, proč je tak důležité jim naslouchat, je, že jsme je za našeho života téměř úplně vyhubili. Letos je mi 40 let, a když jsem byl dítě, stále jsme tato zvířata průmyslově zabíjeli a celkově jsme zavraždili přes 3 000 000 velryb, což je největší odstranění biomasy z povrchu světa jakéhokoli živého druhu,“ dodává.

K současným pokrokům v porozumění jejich jazyku a jejich studiu vůbec jsou klíčové i moderní technologie a lidská empatie. „V sedmdesátých letech minulého století to byly písně keporkaků, které hluboce zaujaly lidskou představivost a když si lidi uvědomili, že zpívají, začalo jim na nich záležet a přestali je lovit,“ říká Mustill.

Full-length interview in English:

Jak odlišná je komunikace velryb od té lidské? Může nám s porozuměním velrybám pomoci umělá inteligence? Jak budou vypadat muzea budoucnosti? Poslechněte si celou Vlnu.

autoři: Nikola Benčová , Hana Řičicová
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.