Venkovní učebnu vybudovala škola ve Strakonicích. Součástí jsou záhony, budky pro ptáky i hmyzí hotel

16. říjen 2023 11:57

Dárek v hodnotě 1,5 milionu korun dostali žáci mateřské, základní a praktické školy v Plánkově ulici ve Strakonicích. Jedná se o novou venkovní učebnu ve školní zahradě. Využívá se nejen k výuce přírodovědných předmětů, ale prostor je vhodný třeba i pro hodiny mateřského jazyka.

Jednou z nejdůležitějších fází celého projektu byl podle ředitelky školy Martiny Košťálové výběr místa, kde venkovní učebna vznikne. „Naše škola má opravdu velký pozemek, jaký běžně základní školy nemívají, takže se nabízela spousta míst. Snažili jsme se to skloubit s herními prvky, které tu máme pro žáky se speciálními vzdělávacími potřebami. Myslím, že se to velmi povedlo,“ říká.

Nejvíc času zabraly přípravné práce. „My nejdřív přijedeme za ředitelkou, učitelkou a stanovujeme si parametry, mluvíme o tom, jaký má být smysl té učebny. Teprve potom přichází na řadu vizualizace, stanovení nákladů, soutěž. Realizace je poměrně rychlá, založí se stavba a montáž modulů je otázkou dvou dnů,“ popisuje Petr Havránek ze společnosti Aitaa.

Součástí nové venkovní učebny ve Strakonicích jsou třeba vyvýšené záhony, ve kterých lze pěstovat květiny i zeleninu. „Potom je tady budka pro ptáky, hmyzí domeček a geologická ukázka kamenů, které můžeme najít v České republice, a nádrž na dešťovou vodu,“ doplňuje ředitelka.

Venkovní učebny fungují a vznikají i jinde. Ještě před pár lety je mělo jen pár škol, ale od pandemie covidu je učení na vzduchu na vzestupu.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související