Věra Lejsková: Kudláčkovi

13. květen 2024

Poslechněte si fejeton Věry Lejskové o houslistovi Františku Kudláčkovi, který připravila pro magazín Zelný rynk.

Narodil se v Čechách, v Milevsku, ale celý jeho aktivní život byl spjat s Brnem – houslista a pedagog František Kudláček. Kdo by v Brně nepamatoval jeho vysokou statnou postavu? Až se ty housličky zdály k němu neúměrně malé…

Vášnivý motorista, miloval přírodu a muzikant byl tělem a duší, však jej známý sbormistr Josef Veselka právem kdysi nazval muzikantským bohatýrem.

Jeho otec Václav Kudláček byl ředitelem měšťanské školy a zároveň učitelem hudby, kterou se zabýval i po teoretické stránce. V rukopise zůstala jeho kniha Akustika. Byl to muž rozhodně nepřehlédnutelný, vážil prý 140 kg, a když přišel do restaurace, poručil prý si vždy jídelní lístek odshora až dolů – aspoň to o něm tvrdil jeho syn.

Od Václava Kudláčka také jeho syn František (narozený v roce 1894) získal hudební základy. Po absolutoriu pražské konzervatoře studoval ještě u profesora Otakara Ševčíka v Písku. Tím vlastně skončil jeho vztah k Čechám, neboť od roku 1919, kdy nastoupil jako koncertní mistr orchestru Národního divadla v Brně, zasvětil tomuto městu celý svůj další život.

Byl profesorem brněnské konzervatoře, stál u zrodu Janáčkovy akademie múzických umění v Brně, na níž vyučoval. Byl děkanem její hudební fakulty a posléze i jejím rektorem. Sólistická činnost Františka Kudláčka byla velmi rozsáhlá, uváděl též četné novinky, zejména moravských autorů jako Jana Kunce, Jaroslava Kvapila (byl s ním spřízněn: Kudláčkova manželka, členka Národního divadla v Brně, byla Kvapilova sestra), Josefa Blatného, Viléma Petrželky a především Leoše Janáčka. Spolu s pianistou Jaroslavem Kvapilem provedl poprvé Janáčkovu houslovou sonátu, jejíž autentickou interpretaci vštěpoval pak svým žákům.

Poslechněte si celý fejeton Věry Lejskové v přiloženém audiu, k dispozici je po dobu čtyř týdnů od publikace.

Spustit audio

Související