Věřím ti! Projekt Terezy Otavové nabízí komplexní pomoc obětem domácího a sexualizovaného násilí

23. listopad 2023

Věříte obětem? Byli jste někdy v roli toho, komu se oběť svěřovala, nebo snad sami obětí? Jejich pocity se v českém prostředí často znevažují a problematika domácího a sexualizovaného násilí je i přes svoji závažnost často bagatelizována či zesměšňována. Nový projekt právničky Terezy Otavové s názvem "Věřím ti" chce tohle vnímání změnit a obětem poskytovat skutečně komplexní pomoc.

Právnička Mgr. Tereza Otavová, Dr.h.c., zakladatelka projektu Věřím ti, je hostem radioporadny Českého rozhlasu Hradec Králové na téma: komplexní pomoc obětem domácího a sexualizovaného násilí.

Tereza Otavová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Na 5. listopadu připadá Mezinárodní den proti násilí na ženách. Je to takto specifikováno, i když samozřejmě oběťmi domácího násilí mohou být i muži, ovšem ve světových statistikách stále převažují ženy. Z vašich zkušeností, jak je to u nás?
Tipla bych si, že statistika je taková, že 90 procent obětí tvoří ženy, ale najdou se i mužské oběti. O nich se ale tolik nemluví. To je podmíněno primárně tím, že muži mají větší stud přiznat, že je nějaký problém nebo požádat o pomoc. Tedy není to tak, že by mužské oběti nebyly, jen se o nich tolik nemluví. Muži to často vnímají jako osobní selhání.

Nejtěžší bariéra, proč oběti nechtějí záležitost s domácím násilím oznámit, je předpoklad, že jim nikdo nebude věřit a nikdo nepomůže.
Mgr. Tereza Otavová, Dr.h.c., právnička a zakladatelka projektu Věřím ti

Webové stránky vašeho projektu obsahují spoustu důležitých informací i takový návod, jak postupovat, kdyby někdo potřeboval sám něco řešit.
Prvotní kontakt máme záměrně volený tak, aby nás oběť násilí oslovila písemně. A je to z jednoho prostého důvodu, protože nám se pak s tou poptávkou mnohem lépe pracuje. Když ji máme černou na bílém a můžeme se doptat na podrobnosti.

Čtěte také

Tedy oběť se s námi může spojit prostřednictvím interaktivního formuláře, který vyplní. My pak nabídneme možnosti pomoci, které máme. Což je od plánu útěku, přes pomoc se zajištěním bydlení, pomoc s policií nebo i u soudu, opatrovnické řízení, ale i formy materiální pomoci tam, kde to považujeme za nezbytně nutné. Dále psychologickou a terapeutickou pomoc i pomoc třeba s vyřízením sociálních dávek a podobně.

Domácí násilí je veliký problém i proto, že s jeho řešením souvisí spousta věcí, ať už je to bydlení nebo finanční nezávislost. A často jsou ve hře i děti. Jaké jsou důvody, proč někdo váhá a nemůže se odhodlat požádat o pomoc?
Krom těch už zmíněných důvodů nejčastějším argumentem obětí je, že ještě sami úplně nepovažují situaci za natolik vyhrocenou a problematickou. Doufají, že se partner prostě změní. Nebo, že jim to nikdo nebude věřit, což je nejtěžší bariéra. Nechtějí tu záležitost oznámit, protože předpokládají, že jim nikdo nebude věřit a nikdo nepomůže.

Čtěte také

Kam by to ale měli oznámit?
My už po zkušenostem říkáme, můžete se obrátit na kteroukoliv z pomáhajících organizací. Ať už na nás, tedy projekt Věřím ti, nebo Bílý kruh bezpečí, krizová centra a podobně.

Protože všechny tyto organizace mají nastavené mechanismy, jak oběti pomoci a zajistit dostatek důkazů tak, aby to potom u policie bylo průchozí, pokud bude ta osoba chtít jít i cestou trestního oznámení. Všechny tyto organizace mají i mechanismy, jak pomoci rizikovou domácnost opustit.

Mnozí ale mají zkušenost, když zavolali policii o pomoc, tak potom, když policisté odjeli, spustila se ještě větší vlna násilí.
Ano, to je velmi běžná situace. Pokud policie nevyhodnotí tu situaci správně a nevyužije všech svých nástrojů, které má. Zpravidla pak ta situace končí tak, že agresora to ještě více naštve a samozřejmě tu svoji agresi si na oběti vybije ještě víc.

Tereza Otavová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Celou radioporadnu s Mgr. Terezou Otavovou o problematice pomoci obětem domácího a sexualizovaného násilí si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související