Věřte si a jděte si za svým. Ale nemalujte si to dopředu, radí zpěvák Kryštof Michal

16. duben 2024

Baví ho film i hudba. Je precizní i bohémský. „Užívám si obojí. Buď jdu s Portless na pódium, nebo vezmu do ruky další scénář,“ popisuje svůj životní rytmus. Co má za úkol asistent režie? Kde končí jeho práce? Sportoval rád a sportuje dodnes? Jak se dostal ke golfu a snookeru? Kolik bude mít letos Portless koncertů? Co kapela připravuje?

V jeho životě sehrála náhoda klíčovou roli. „Kapela Support Lesbiens vznikla náhodou. Pak jsem se náhodou dostal k reklamě.

Kryštof Michal

Později se spojil s filmem a byl asistentem režie Davida Ondříčka. „Samotáři byl můj první film. Pak mi režiséři posílali scénáře, ale kapela Support Lesbiens dostala Grammy a stala se slavnou. Obloukem jsem se vrátil k filmařině po rozpadu Support Lesbiens. Pak vznikla kapela Portless a děláme to dnes pro zábavu. O to víc nás to baví.“

Já mám základní vzdělání a moje studia neskončila na tom, že bych měl koule. V 17 jsem ale byl hroznej filozof a s tím se těžko studuje,“ vzpomíná Kryštof Michal. 

„Kdyby nepřišla revoluce, studoval bych způsob, jak odtud utéct. Tam se to zlomilo. Pochopil jsem, že v životě budu asi muset jít jinou cestou, než studiem humanitních věd. Rodiče mě tenkrát oprávněně vyhodili a ukázalo se, že se budu muset životem propracovat sám. A zatím se daří.“

„Věřte si a jděte si za svým, ale nemalujte si to dopředu. Očekávání je nejhorší přítel čehokoli, protože když se nesplní, tak je člověk smutný. Buďte otevření čemukoli,“ uzavírá zpěvák Kryštof Michal v Blízkých setkáních.  

autoři: Tereza Kostková , eh
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.