Veslařka Novotníková: V kvalifikačním závodě o olympiádu jsme jely od začátku naplno a klaplo to

Hostem pondělní talkshow Na síti s Andreou Sestini Hlaváčkovou byla veslařka Radka Novotníková, která si na nedávném mistrovství světa vyjela účastnické místo na olympijských hrách. Česká reprezentantka v rozhovoru mluvila nejen o úspěšném závodě, ale také o začátcích spolupráce s Pavlínou Flamíkovou. Jaké státy jsou ve veslování největší konkurencí pro české závodnice? Jak Novotníková zvládá kombinovat studium a profesionální kariéru? Poslechněte si celý rozhovor.

Na posledním závodě na mistrovství světa v Bělehradě ti prý spadla skála ze srdce. Tak jaká to byla rána?

Obrovská. Roky kvůli tomu člověk pracuje a pak se to stane. Je to neuvěřitelné a člověk prvních pár vteřin neví, co se doopravdy stalo.

Když jde o kvalifikaci na olympijské hry, tak to závodník asi napálí a neřeší, jestli mu v konci dojde nebo to máte jinak?

Závody před tím jsme měly docela dobrý postupový klíč, takže poslední metry jsme nejely naplno. Do posledního závodu jsme šli s tím, že se tam každá posádka bude prát o pět postupových míst. Nedalo se taktizovat. Takže náš plán byl jasný - jet od začátku naplno. To se povedlo.

Na dvojce bez kormidelníka jezdíte s Pavlínou Flamíkovou už od roku 2020. Jak vznikla vaše spolupráce?

Já se vrátila v roce 2019 z Ameriky a přestěhovala jsem se do Prahy, protože jsem chtěla pokračovat s veslováním. Byla tam pro mě i vidina toho, že se můžu kvalifikovat na olympijské hry, Pavlína tu byla ve skupině na Malé Chuchli, kde se tak nějak srocovaly holky seniorky ve veslování. Postupně jsme se dávaly posádky dohromady, až to nakonec skončilo dvojkou s Pavlínou. Proces výběru tam byl a dopadlo to takto.

Jaké jsou v Česku podmínky pro veslování?

Je to tady takové rodinné. Každý si hlídá svoje kuřátka ve hnízdečku. Každý trenér si hlídá hlavně svěřence. Dost se tu mění vedení, takže struktura je někdy dost divoká. Pro větší posádky to může být nepříjemné, naopak pro ty menší je to přívětivější.

Stačí vám trénovat v Česku nebo vyrážíte do ciziny?

V zimě se jezdí někam do tepla. Jinak naše skupina se soustředí na vysokohorský trénink, takže často jezdíme do vyšší nadmořské výšky. Jezdíme na Silvaplanu nebo do Livigna.

Jaká je spolupráce s trenérem Tomášem Kacovským, který v minulosti vedl i Mirku Topinkovou Knapkovou? Jak pro ni byl těžký návrat z Ameriky do Čech? Užijte si celý rozhovor.

Na síti s Andreou Sestini Hlaváčkovou
Spustit audio

Související