Veterináři kontrolují v Benešově maso přímo na jatkách. Veškeré údaje o původu masa najde spotřebitel na samolepce
Kauza polského hovězího masa může mít dopad i na české chovatele. Podle některých jatek se totiž snížil zájem o hovězí maso. Obavy u české produkce nejsou ale podle Státní veterinární správy na místě. Na všech jatkách má totiž své zaměstnance, kteří kvalitu masa kontrolují.
„Musíme nejdřív prohlédnout, jak vypadá skot, který je k nám přivezen, aby tam nebyly nějaké příznaky onemocnění. To jsou léta praxe,“ říká veterinář Luděk Kuneš.
Jatka v Benešově si prošel i ředitel odboru veterinární hygieny a ochrany veřejného zdraví z Krajské veterinární správy Zdeněk Císař. „Na všech jatkách jsou pracovníci Státní veterinární správy i veterinární technici, kteří na kvalitu zpracovaného masa dohlížejí,“ říká.
Podle jeho slov jsou to opatření, aby se spotřebiteli na stůl dostalo pouze zdravotně nezávadné a prohlédnuté maso. Na samolepce jsou podle něj veškeré údaje o původu masa. Proto veterinární lékaři doporučují českým spotřebitelům tyto etikety na mase a masných výrobcích pozorně číst.
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
Po smrti Navalného je zřejmé, čeho je ruský režim schopný, říká právník politického vězně
-
Analytička o Dukovanech: Korejci tvrdí, že staví efektivně. Francouzi nabízí evropskou technologii
-
Útok Izraele na Rafáh by způsobil obrovské škody. Velkou vojenskou operaci nelze podpořit, říká Blinken
-
Boj s dezinformacemi na Tchaj-wanu v čínském stínu. ‚Využívají strachu z války,‘ vnímá ověřovatelka