„Většina kamarádů říká, že je třeba utýct.“ Slovensko opouští úspěšní studenti, co ale ti ostatní?

28. září 2023

Slovensko se chystá k volbám a odchody mladých lidí ze země jsou v předvolební vřavě velkým tématem. V prvním plánu se mluví hlavně o ekonomických problémech a frustrující politické kultuře. Při bližším prozkoumání lze ale odhalit, jak zemi bolestivě rozděluje přístup ke kvalitnímu vzdělání i materiální zázemí.

Pětadvacetiletá Nina vystudovala v Londýně a v současnosti pracuje v Praze. K odchodu jí motivala rodina

Proč je stěhování ze Slovenska v současnosti takové téma? Za hranicemi státu žije okolo čtyř set tisíc jejích občanů, což je vysoko nad průměrem zemí OECD. „Trápí nás stárnutí populace, nedostatek lidí v klíčových odvětvích. Nemáme lékaře, IT pracovníky. A mohl bych pokračovat.“ říká Jozef Krabáč z personalistické firmy Trixema, která pro slovenské Ministerstvo práce, sociálných vecí a rodiny zpracovala analýzu emigrace ze Slovenska.

„Důvodů je hodně, těžko jmenovat jeden specifický. Jde ale o kombinaci životní úrovně, zajímavějších pracovních pozic a politické kultury. Důležité je ale zmínit, že Slováci odchází už v mladém věku, hlavně za lepšími vysokými školami. Máme nadprůměrný počet studentů v zahraničí,“ dodává.

Odchod ze země je mezi slovenskými středoškoláky hodně zvažovaná varianta. Na vysokou do zahraničí se vydává každý pátý maturant. To je při třicetičlenné třídě šest spolužáků. „Většina mých kamarádů říká, že je potřeba utýct, ptá se, co tady. Je to hodně silné přesvědčení,“ popisuje sedmnáctiletá Katarína atmosféru ve třetím ročníku gymnázia. Sama by ale chtěla zůstat a stát se učitelkou.

Analytik Inštitutu vzdělávacej politiky Ondrej Škvarenina

Analytik Inštitútu vzdělávacej politiky Ondrej Škvarenina upozorňuje na důležitý fakt, který se s odchody mladých Slováků pojí: „V naší analýze se dost jasně ukázalo, že ti maturanti, kteří odcházejí, pochází z rodin s lepším socioekonomickým zázemím. Tedy takoví, jejichž rodiče jsou sami vysokoškoláci, nebo mají alespoň maturitu a dosahují vyšších příjmů. Děti z takových rodin mají také lepší maturitní výsledky,“ vysvětluje.

Proč se k odchodu rozhodla datová analytička Nina, analytik Anton a stylista Tomáš? Jak bývalá premiérka Iveta Radičová hodnotí předvolební debatu? Poslechněte si příběhy Slováků z Prahy a Londýna v nové epizodě Vlny.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.