Většina studentů středních škol má prázdniny, budoucí zahradníci v Kopidlně ale musí chodit na praxi

7. srpen 2022 07:51

Místo opalovací louky dlouhé záhony plné květin, místo koupaliště tropický skleník. Studenti Střední školy zahradnické v Kopidlně tráví část prázdnin na letní praxi. Plejí školní skleníky, sklízí zeleninu, zavlažují a trhají květiny. Bez jejich pomoci by to podle mistrových možné nebylo. Rostliny totiž potřebují každodenní péči. Obzvlášť v současných velmi horkých dnech.

„Dnes nás bude čekat zálivka ve sklenících, přihnojování v palmovém skleníku, odplevelování statice tatariky a sklizeň statice letní,“ říká mistrová Marcela Boudná, která právě uvítala studenty 1. ročníku.

Čtěte také

Co potřebují k práci? „Nůžky, rukavice a bedýnku.

„Mládeži, tak tady máme statici letní. A budeme sklízet jen vysloveně rozkvetlá květenství, ne polorozkvetlá. Ty budeš dělat bílou, tady bude někdo dělat modrou.

Právě sběr sušených květin je pro studenty důležitý, protože je budou dál potřebovat. „Ano. Protože potom na podzim, ve školním roce, je využijeme na suchou, dušičkovou nebo vánoční vazbu.

Budoucí zahradníci v Kopidlně chodí o prázdninách na praxi

Až bude plná náruč nastříhaných květin, co potom s nimi? „Odneseme to do bedýnky do pracovny. A tam to svážeme provázkem.

Čtěte také

V tuto chvíli už jsme se z venkovních prostor přesunuli do jednoho ze skleníků. Tady skupinka děvčat právě zalévá a přihnojuje rostliny. „Abychom kytkám dodaly živiny a ony zdravě rostly.

Nebylo by lepší, kdyby teď člověk stál někde na zahradě pod studenou sprchou, než být tady ve škole? „Nám se tady líbí. A zatím ještě není až takové horko.

Kolik konví vody dnes musí naplnit a rozlít na záhony? „Hodně. Řekla bych, že každá už teď máme tak zhruba šestou, možná i víc.

Letní praxi Střední školy zahradnické v Kopidlně na Jičínsku během dvou měsíců absolvuje celkem přes 100 studentů.

Spustit audio

Související