VIDEO: 200 let starou repliku Karlova mostu v Dobříši rozebírají stavbaři kvůli opravě kámen po kameni. Všechny musí očíslovat

20. září 2023 15:00

Dělníci začali kámen po kameni rozebírat památkově chráněný most přes Pilský potok v Dobříši na Příbramsku. Byl v havarijním stavu. Žulové kvádry odborníci zrestaurují a vrátí zpátky tak, aby si most zachoval svůj původní vzhled. Téměř 200 let stará stavba má 4 oblouky a má být miniaturní replikou Karlova mostu v Praze. U začátku stavebních prací byla i naše reportérka Natalie Máchová.

Žulové kameny, kterými je most obložený, musí nejprve dělníci pomocí kladívek uvolnit ze spár. Potom je připevní na pás, aby je mohl jeřáb nadzvihnout a přemístit mimo stavbu. Kameny se po rekonstrukci na most zase vrátí, předtím je ale odborníci musí opravit.

Most údajně vznikl na památku tragické události, kdy se s nevěstou Marií Annou Kloibrovou z Českého Krumlova v červnu 1829 v brodu převrhl kočár a dívka se v rozvodněném Pilském potoce utopila. Stavbu zaplatila její rodina.

„Veškeré kameny budou otryskány a ty, který mají ještě nějaké poškození, tak budou restaurátorsky doplněny. Používá se na to speciální metoda. Za pomoci pryskyřice se rozdrtí stávající zlomky a zpátky se to jakoby nalepí. Má to úplně identický vzhled,“ vysvětluje oblastní ředitel společnosti  ,SWIETELSKY stavební' Milan Listopad.

Aby stavbaři věděli, kam kameny zpátky umístit, musí je všechny očíslovat. „Až sundáme ty kameny, které byly očíslovány nebo použity zpětně, tak dojde k demolici kleneb. Ty budou nahrazeny úplně novou konstrukcí. A dále projektová dokumentace předpokládá, že dvě třetiny pilířů budou kompletně odstraněny a budou vybetonovány nové, včetně základů," dodává Listopad.

Silničáři chtěli původně most, který donedávna nebyl památkově chráněný, zbourat a nahradit ho novou stavbou. Okrašlovací spolek Dobříš s tím nesouhlasil a inicioval protestní petici, kterou podpořili dobříšští i středočeští zastupitelé. Most byl prohlášen památkou a byla tak definitivně odvrácena jeho demolice.

Vrátí se Jan Nepomucký

Ocelové zábradlí nahradí kamenné a na most se má vrátit i socha sv. Jana Nepomuckého. Ta byla údajně shozena někdy v 70. letech do potoka. Stavbaři pro ni připraví podstavec.

Krajská správa a údržba silnic Středočeského kraje má ve správě 11 památkově chráněných mostů. Při jejich opravě musí stavbaři postupovat šetrněji. „Vždycky je práce právě s těmito památkově chráněnými objekty specifická. Musíme úzce spolupracovat s památkáři a musíme se držet toho, co oni vyžadují tak, aby památka vypadala jako ta původní,“ uvedla Petra Kučerová, mluvčí Krajské správy a údržby silnic Středočeského kraje.

Rekonstrukce mostu má skončit příští rok v srpnu a bude stát téměř 14 milionů kroun.

autoři: Natalie Máchová , JMys