Vidět je fajn, ale jsou i lepší věci

10. červen 2020

Zuzana a Ivana si tentokrát do studia, které pro ně znamená svět, pozvaly nevidomého sportovce a podnikatele Marka. Nerozebírali ale nic menšího než to, jaký je život nevidomého.

Zuzanu a Ivanu zajímalo doptat se Marka na to, na co je normálně trapné se ptát. Jestli nevidí vůbec nic, nebo třeba jen obrysy, jak si vybírá oblečení nebo jak se dostat na kýženou adresu v prostředí, které nezná. Moderátorky zjistily, že Marek má na všechno nějakou vychytávku – vidí obrysy zhruba na metr dopředu a co nevidí, to prý vidět nepotřebuje.

Oblečení si vybírá vždy s nějakou dívkou, které věří a která mu poradí zaručené kombinace, u kterých se nesplete ani takzvaně poslepu. U nové přítelkyně má ještě zvyk vzít ji hned do zahraničí, aby zjistil, jak bude zvládat krizové situace. Na schůzku na neznámém místě si Marek bere taxík, jinak má ale cesty prošlapané a naučené nazpaměť – ne náhodou má přezdívku IDOS.

Chcete si vzpomenout na to, jak jste si dřív mysleli, že nevidomí lidé automaticky hrají funky jako Stevie Wonder? Pusťte si aktuální díl Buchet a uvědomíte, že nejste sami, kdo trpí ohledně nevidomých stereotypy.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.