Vilém a Alois Mrštíkové: Maryša. Od koho je ta káva? Klasické drama s hudbou Jiřího Pavlici

26. prosinec 2023

Asi nejslavnější česká hra. Už přes 100 let se pravidelně vrací na česká jeviště. A určitě nejen z úcty k tradici. Příběh nenaplněné lásky a tragického manželství. Ale také vzpoura proti omezujícímu řádu ve jménu lidské svobody. Pravdivostí, syrovostí a vnitřní dramatičností příběhu překročili autoři schéma tradičního milostného trojúhelníku ve venkovských kulisách i rámec realistické hry.

Rozhlasová úprava a dramaturgie: Jana Paterová
Účinkují: Josef Somr, Vilma Cibulková, Lenka Krobotová, Magdaléna Borová, Miroslav Donutil, Jiří Dvořák, Jaroslava Obermaierová, Gabriela Vránová, Věra Kubánková, Zdeněk Maryška, Jelena Juklová, Rudolf Stärz, Oldřich Velen, Jan Kukla, Josef Plechatý, Václav Balák, Tomáš Pergl, Petr Šplíchal, Libuše Šplíchalová, Helena Kazmarová, Jana Durczaková a Karolina Perglová
Hudba: Jiří Pavlica
Režie: Markéta Jahodová
Natočeno: 2002

Při psaní se Mrštíci inspirovali skutečným osudem selské dcery z Těšan, Marie Horákové. Tu rodiče donutili, aby se provdala za vdovce bez ohledu na to, že milovala jiného. Její osud se však od Maryšina podstatně lišil. Manželství totiž bylo šťastné.

Hudba Jiřího Pavlici

Určující pro současnou nahrávku byla spolupráce režisérky Markéty Jahodové s hudebníkem Jiřím Pavlicou. „Hudba nejen pomáhá vytvářet prostředí a členit děj, ale je také jeho nositelem: písnička ulehčí loučení rekrutům, raduje se v tanci, vyzpívá bolest milenců, kteří si nejsou souzeni, vypláče zoufalství zmařeného života.“

Další hry a četby poslouchejte živě na Dvojce a po odvysílání ještě po dobu čtyř týdnů online – na webu dvojka.rozhlas.cz nebo v aplikaci mujRozhlas. Rozhlasové hry i audioknihy jsou k poslechu zdarma, není možné je stáhnout. Některé tituly najdete v prodeji na CD nebo ke stažení v mp3 na webu Radioteka.cz.

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související