Vilém Hejl: Sebrané zločiny Vladimíra Hudce. Kriminální komedie s překvapivou zápletkou

31. prosinec 2023

Příběh o spisovateli, jehož detektivní romány nakladatelé tak dlouho odmítají, až najdou uplatnění jinde, poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Osoby a obsazení: Vladimír Hudec (Otakar Dadák), Lída Hudcová (Miriam Hynková), Franta Jech (Karel Kabíček), Kapitán Klikar (Zlatomír Vacek), Král (Jaroslav Kuneš), Červenková (Helena Kružíková), vrchní číšník (Karel Adam), hlasatelka (Božena Písařová), Novák (Jiří Letenský), Richter (Rudolf Krátký), Soudce (Vladimír Vozák) a dozorce vězňů (Karel Fajt)
Dramaturgie: Karel Tachovský
Hudba: Jaromír Dlouhý
Režie: Jiří Valchař
Natočeno: 1967
Natočeno v brněnském studiu Československého rozhlasu.

Hlavní hrdina kriminální komedie Vladimír Hudec byl donedávna celkem úspěšný spisovatel. Vyšla mu řada detektivek, spolupracuje s rozhlasem i televizí. Poslední dobou ho ale stále častěji redaktoři a dramaturgové odmítají. Nejvíce mu vytýkají, že zločiny, které popisuje, jsou příliš velkorysé, složité, moc dokonalé, v podmínkách panujícího šlendriánu nerealizovatelné.

Hudec se dostává do existenčních problémů, o to horších, že má doma velmi náročnou ženu. A v této chvíli se na něj obrátí šéf zločineckého gangu s nabídkou spolupráce. Ta nabere obrátky a dojde do překvapivých konců.

Pro nové posluchače neztratila zápletka Hejlovy komedie nic ze své překvapivosti, pamětníci ocení narážky na problémy reálného socialismu, zde posunuté do groteskní až absurdní roviny.

Spustit audio

Související