Vinice v Podkrkonoší!? Kamarádi farmáři sklízí „Víno z ráje“ na slunné stráni v Radimi na Jičínsku

9. listopad 2023

Představíme vám kamarády, farmáře a třetím rokem i vinaře, Petra Mráze a Vratislava Kříže, kteří hospodaří na Jičínsku a v Radimi. Čeká vás překvapení v podobě vinice v Podkrkonoší, zastavíme se na svahu vrchu Zebín, kde dobytčata spásají porost, ale nahlédneme i do dílny, kde šikovný mistr Jiří Musil společně se svými mladými učni vrací do života vysloužilé traktory a další techniku. 

Vinohrad v Radimi na Jičínsku sázeli na jaře v roce 2021, ale nebyli si jisti výsledkem.

Čtěte také

Pro farmáře Petra a Vratislava to byla spíš zkouška, v zázrak nevěřili: „Nevěděli jsme vůbec nic, prostě nezkušení „vinaři“. Naší podstatou bylo farmaření. Proto jsme se poptávali a školili od zkušenějších. Prvotní informace nám dal pan Rudolfský z Kutné Hory, ale i pan Kraus z Mělníka, který s námi i sázel a předal cenné rady k pěstování.“

„Především to ale pro nás byla radost, zábava a napětí. Nějak se to povedlo a vloni jsme poprvé sklízeli. Letos tedy druhá sklizeň, tak jsme si zároveň zkusili založit i místní vinařství, kde už to dnes bublá, vzlíná a voní. Mošt, grappa, Víno z ráje… dodává Petr Mráz s trochu záhadným úsměvem a už i s trochou větší vinařské jistoty.

Vinařská metoda pokus - omyl v Podkrkonoší

Vloni se jim někteří lidé posmívali, že chtějí pěstovat víno v Podkrkonoší.

Dozrálo...

Tehdy zasadili osm tisíc rostlin vinné révy na třech hektarech nad Radimí na Jičínsku. Trochu za blázna měl Petra Mráze dokonce i jeho kamarád a „ spoluvinař“ Vráťa Kříž.

Čtěte také

Rok 2023 pak přinesl nová poznání, nové výzvy a novou sklizeň. Podle Petra a Vráti by se měly vinohrad a vinařství stát místy společného setkávání lidí a navzdory farmářské pracovní zátěži pro ně i pro jejich rodiny také místem pro relaxaci a radost ze života.

Vratislav Kříž farmaří v souladu s odkazem svých předků v Radimi, Petr Mráz si našel svou farmářskou cestu na úbočí čedičového vrchu Zebín u Jičína. Tu společnou mají na slunné radimské stráni, kde se teď daří hroznu. Pro někoho je to možná zvláštní, ale je to tak. Klimatické podmínky pro pěstování vinné révy se mění.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.