Virtuální realita je pro mě způsob vnímání. Susanne Kennedy přiváží do Prahy své divadelní vidění světa

13. říjen 2023

14. a 15. října představí festival Činohry Národního divadla v Praze – Pražské křižovatky – dílo svého hlavního hosta, slavné německé režisérky Susanne Kennedy. Na inscenaci Angela (a strange loop), vzniklé ve spolupráci s multimediálním umělcem Markusem Selgem, se festival sám koprodukčně podílel. Obě představení se odehrají na Nové scéně ND.

Virtuální realitu mám velmi ráda, je to pro mě způsob vnímání. V Angele jejím prostřednictvím pojednávám témata, která jsou pro mě velmi důležitá - otázku smrti ve smyslu konce života, ale také smrti, které čelíme během života, malé i velké smrti a vzkříšení, které přichází poté,“ říká o svém projektu režisérka, jejíž umělecký rukopis je nedílně spjat s moderními technologiemi. Spatřuje v nich totiž klíč k zobrazení nepřenosné zkušenosti.

Susanne Kennedy: Angela (a strange loop)

Hrdinka inscenace, influencerka, se podobá každému z nás. Její svět formují vztahy, virtuální i ty, které považujeme za reálné. Přesto nabourává představu, kterou o sobě většina z nás má:

V Angele jsem použila myšlenku zpětnovazebné smyčky, kdy všechno co vyšlete, se vám vrátí. To formuje vaši identitu. Neexistuje žádná pevná identita, ke které se můžete pokaždé vrátit. Stále se pohybuje, pořád se tvaruje. Vy ji tvarujete a vás tvaruje prostředí. Neexistuje pevný bod, jen určitá forma vědomí - vnímáte a věci se dějí.“

Režisérčino umělecké cítění jde ale ještě dál. Chce vzít pevnou půdu pod nohama a zároveň otevřít bránu do nových světů:

Umění je technologie, která umožňuje rybě uvědomit si, že je mokrá. Divadlo je prapůvodní přístroj na virtuální realitu… je tu jeviště, lidé hrají role, víme, že je to jen jako. Přesto to neznamená, že divadlo napodobuje život - život napodobuje divadlo. Žijeme v nikdy nekončící simulaci a divadlo na tento fakt poukazuje.“

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.