Virtuální realita místo obrazovky a klávesnice? Mark Zuckerberg věří, že se bude v budoucnu pracovat v metaverzech

14. říjen 2022

Virtuální realita by v budoucnu mohla zcela nahradit pracovní počítače, které dnes používáme. V průběhu konference zaměřené na novinky ve VR to zmínil technický ředitel společnosti Meta Andrew Bosworth. Společnost krom toho oznámila partnerství se společností Microsoft, která má do budoucího ukázkového metaverza Horizont Worlds přenést své aplikace z Windows a Office. V metaverzech totiž podle Marka Zuckerberga, šéfa firmy Meta, budeme v budoucnu běžně pracovat.

Na konferenci zaměřující se na VR se objevilo hned několik novinek. Společnost Meta představila nový headset pro virtuální realitu, který má stát v přepočtu 38 tisíc korun. V důsledku vize Marka Zuckerberga, který věří, že se bude pracovat v metaverzech, firma přišla s vylepšením avatarů, kteří nově dostali i nohy. Doposud totiž vypadali jako neúplná torza.

Virtuální setkání a chaty

Nad možností využití virtuální reality jako budoucího pracovního prostoru uvažuje i Petr Koubský, redaktor Deníku N, podle kterého je to dobrý nápad, ale nebude plně využitelný pro veškerou práci, která se nyní na počítačích odehrává.

Čtěte také

„Myslím si, že to pracovní uspořádání klávesnice a obrazovka je natolik šikovné, užitečné a v zásadě nepřekonatelné, že tady zůstane. Virtuální realita se může hodit velice dobře. Věřím tomu, že se hodně rozšíří a že bude vítanou alternativou nejenom ve hrách, tam je to naprosto jasné, ale v takových věcech, jako jsou videokonference, všelijaká virtuální setkání a chaty. Tam si myslím, že to má dobrou perspektivu,“ říká.

Virtuální realita by měla nahradit i klávesnici a do budoucna by se mohlo rozšířit diktování stroji, který by naši výpověď jednoduše zaznamenával. S tímto využitím se však Koubský, s ohledem na jeho práci, neztotožňuje.

Rozhodně si nemyslím, že to vytlačí všechny ostatní způsoby použití počítače.
Petr Koubský

„Já si moc neumím představit to, že nadiktuji článek, který bude použitelný a bude mít takovou kvalitu jako ten, který napíšu. Nejde o technickou stránku věci. Technicky je to zcela bezchybné. To, co je v tom řetězci neschopné, jsem já. Já ho nedovedu nadiktovat tak, aby mi myšlenky plynuly stejně přirozeně, jako když píšu. Diktování je šikovné pro něco krátkého, ale možná je to jenom otázka stylu myšlení, jeho změny a nějaké generační výměny,“ míní.

Výsměch, který může zamrznout

Mark Zuckerberg je nicméně svým nápadem novinářům spíše pro smích a jeho snahu o vybudování metaverza neberou nijak vážně. Koubský však na tuto novinku nahlíží zcela jinak a v nápadu šéfa společnosti Meta vidí potenciál.

„Já se tomu nesměji ani na vteřinu a nesměji se ani tomu vylepšení o nohy. To je podle mě docela důležitá věc, protože aby člověk to metaverzum chtěl používat, tak se tam musí cítit dobře a přirozeně. A ten vzhled a materiál celého prostředí s tím velice úzce souvisí. Dělat to prostředí tak, aby se v něm člověk cítil přirozeně, je velice důležitá věc a je vidět, že si to ve společnosti Meta uvědomují,“ tvrdí.

Čtěte také

Přes to, že budoucí metaverzum má podle Koubského možnost se do společnosti velmi úspěšně dostat, je stále nutné mít na paměti, že počítače jen tak lidé nevyhodí.

„Rozhodně si nemyslím, že to vytlačí všechny ostatní způsoby použití počítače. Bude to další rozšiřující možnost, tedy aspoň v tom střednědobém horizontu. A co bude v dlouhodobém, jak říkal John Maynard Keynes, v dlouhodobém horizontu jsme všichni mrtví, takže nemá smysl si tím příliš lámat hlavu,“ dodává.

Poslechněte si celý pořad Online Plus Davida Slížka v audiozáznamu. Dále se dozvíte o umělé inteligenci, která skládá hudbu, o tom, jak chce Česko převést státní úřady na jednotnou doménu, a o operátorech, kteří chtějí více peněz za přenos dat.

autoři: David Slížek , vkry
Spustit audio

Související