Vítězslav Nezval: Tři mušketýři

Nesmrtelný příběh slavného romantického prozaika a dramatika Alexandra Dumase znají čtenáři již od roku 1844 a od té doby se objevil v dlouhé řadě filmových i divadelních zpracováních. Český rozhlas Vltava ho nabízí ve veršované verzi Vítězslava Nezvala. Účinkují Václav Postránecký, Zdeněk Ornest, Vilém Besser a další. Poslouchejte on-line do 13. dubna 2018.

V roce 1934 oslovila dramaturgie Vinohradského divadla tehdy čtyřiatřicetiletého básníka s nabídkou, aby pro divadlo připravil dramatizaci slavného Dumasova románu. Čtyři roky před tím inicioval dramaturg František Götz vznik úspěšné adaptace Calderonovy hry Schovávaná na schodech. Stejně jako v předchozí adaptaci i u Mušketýrů použil Nezval alexandrín. Není bez zajímavosti, že ke hře napsal i hudbu. Premiéru, která se uskutečnila jen pár měsíců po dopsání hry, režijně připravil Jan Bor.

Jsou to zvučné, elastické verše, jež místy přímo zvoní svými rámy, okouzlují galantním leskem a vzdouvají se do romanticky vznosného patosu.
dobová kritika po premiéře hry

Tvorba pro divadlo tvoří podstatnou část Nezvalova díla.

V dětských letech nebylo pro mne hry vášnivější než hra na divadelní představení. Nezáleželo ani příliš na tom, mám-li vhodnou divadelní předlohu, podle které bych rozdal úlohy a rozehrál nějaký kout pokoje nebo kuchyně. Dvě svázané postelní přikrývky si zahrály na oponu a za ní se našly vždycky zajímavé objekty, které daly vhodný interiér nebo exteriér. (…) Ale ani já, ani mí malí přátelé jsme neměli trpělivost učit se dlouhé divadelní texty. Brzy jsem se stával dramatickým autorem, texty improvisoval a nutil improvisovat své spoluhráče.

…vzpomínal na svá první setkání s divadlem Vítězslav Nezval.

Později v Praze navštěvoval inscenace K. H. Hilara v divadle na Královských Vinohradech, byl také jedním z diváků Marinettiho představení ve Švandově divadle. Zásadní pak pro něj bylo setkání s Osvobozeným divadlem, kde krátce působil jako autor i jako dramaturg. Zde také měla premiéru Nezvalova hra Depeše na kolečkách (1926). První celovečerní hrou V. Nezvala bylo drama Strach. Hru napsal roku 1929, knižně bylo vydáno o rok později. V době, kdy pro Vinohrady psal Tři mušketýry, měl již na svém kontě i slavné Milence z kiosku. 

Osoby a obsazení: D´Artagnan (Václav Postránecký), Athos (Zdeněk Ornest), Porthos (Vilém Besser), Aramis (Miroslav Moravec), Král Ludvík (Jiří Vala), Královna (Ljuba Benešová), Kardinál Richelieu (František Vicena), Mylady (Jaroslava Adamová), Paní Bonacieux (Růžena Merunková), Pan Bonacieux (Ferdinand Krůta), Kardinál komisař (Karel Houska), Velitel stráže (Vladimír Čech), Pan De Treville (Josef Patočka), Vévoda Buckingham (Karel Urbánek), Planchet (Lubomír Lipský), Grimoud (Vladimír Bičík), Basin (Jaroslav Cmíral), Rochefort (Zdeněk Martínek), Kardinálovi náhončí (Ladislav Kazda), Královští náhončí (Miloš Hlavica), Hostinská (Lída Plachá), Hostinský v Callais (Vladimír Krška), Zlatník (Vladimír Huber), Mousqueton (Miloš Rozhoň) a La Porte (Karel Hlušička)

Rozhlasová úprava: Dalibor Chalupa
Hudba: Jan Taussinger
Dramaturgie: Miroslav Stuchl
Režie: Jiří Horčička

Natočeno v roce 1971.

Spustit audio