Vítkův Hrádek láká na výhledy. Nejvýše položenou hradní zříceninu v Česku nově provozuje obec Přední Výtoň

14. srpen 2023 08:03

Stovky lidí v létě každý den míří na Vítkův Hrádek na Českokrumlovsku. Láká je hlavně vyhlídka na věži, ze které pozorují Alpy a přehradu Lipno. Nejvýše položenou hradní zříceninu u nás provozuje nově od letošní sezony obec Přední Výtoň. A připravila pro návštěvníky několik novinek.

„Je to nádhera. Já se navíc jmenuji Vítek, tak jsem na svém kameni. Málokdy jsem tu zažil, že by dopoledne byly vidět Alpy a hladina Dunaje,“ pochvaluje si Zdeněk Vítek z Křemže.

Vyhlídková plošina na zřícenině Vítkův Hrádek

S dalekohledem pozoruje masiv Dachsteinu pan Jiří z Plzně, který dorazil na jednodenní výlet s manželkou. „Byl jsem tady asi měsícem, ale to nebylo vidět vůbec nic. Dneska je to nádhera. Mám dalekohled i foťák, fotky určitě ukážu všem známým,“ popisuje.

Vítkův Hrádek byl strážním hradem. „Je odsud velice dobře vidět do širokého dalekého okolí, takže sloužil k ochraně kupeckých stezek. Návštěvníci zde mají možnost užít si ten pocit, jaké to je strážit celý prostor velké části Lipenska i Horních Rakous,“ dodává Jakub Suchánek, který se stará o provoz památky.

Provozovatelé ještě letos vymění pohledové cedule na vyhlídkové plošině. „Nahradíme původní cedule asi z roku 2005 novými, protože krajina se trochu proměnila. Bylo nutné všechno znovu nafotit a popsat tak, aby se lidé při pohledu z Vítkova Hrádku dobře zorientovali,“ vysvětluje Jakub Suchánek.

Čtěte také

Další změny už si všimnou návštěvníci na nádvoří. „Přemístili jsme pokladnu. Tam, kde dřív sedával král Václav a vytvářelo to představu, že tu byl vězněn, je nyní kasa. Václava jsme přestěhovali na mnohem důstojnější místo, protože to věznění není pravděpodobné, ve 14. století byl král prvním po Bohu,“ říká Jakub Suchánek.

Na zřícenině funguje i půjčovna kostýmů, návštěvníci si mohou vyzkoušet, jaké to je být hradním pánem a hradní paní. Obec nechala také upravit příjezdovou cestu od parkoviště, takže se ke zřícenině nově dostanou i vozíčkáři. Provozovatelé jsou navíc připraveni vynést handicapované až na vyhlídkovou plošinu.

Vítkův Hrádek provozuje od  letošní sezony nově sama obec Přední Výtoň. Spolek, který se o zříceninu staral 25 let, dostal v zimě výpověď z nájmu kvůli chybějícímu stavebnímu povolení na opravu vyhlídkové plošiny.

Po skončení této sezony chce obec stávající dřevěnou vyhlídku rozebrat kvůli špatnému stavu. Zatím má výjimku od statika. Starosta Přední Výtoně Pavel Gabriš potvrdil, že se připravuje projekt na novou plošinu, ze které by si měli turisté užívat výhledy už v příštím roce.

autor: Petr Kubát
Spustit audio

Související