Vláda schvaluje rozpočet: Kde se bude nejvíc škrtat a které rezorty si polepší?

27. září 2023

Vláda má dnes definitivně schválit návrh státního rozpočtu na příští rok. Hospodaření státu by mělo skončit opět v minusu, výdaje totiž mají být o 252 miliardy korun vyšší než příjmy. Schodek ale bude nižší než letos, a to o 43 miliardy korun. Které rezorty dostanou nejvíc přidáno? „Je to obrana, které stát přidává přímo asi 40 miliard korun na výdaje pro příští rok,“ říká analytička Jana Klímová, podle které naopak méně dostane dostane ministerstvo pro místní rozvoj.

Původní verze státního rozpočtu na příští rok vyvolala u některých ministrů protesty kvůli velkým škrtům právě u jejich rezortů. Dohodli se nakonec a je tedy reálné, že dnes vláda rozpočet schválí?

Čtěte také

Vypadá to, že debata o příjmech a výdajích jednotlivých ministerstev už je uzavřená a vláda by tedy lehce pozměněný návrh oproti verzi, kterou poslala do připomínkového řízení na konci srpna, měla bez nějaké větší hádky schválit. Nakonec nic jiného jí ani nezbývá, protože návrh musí do 30. září, což je sobota, podle zákona odeslat do poslanecké sněmovny. 

Která ministerstva si polepší a kde se bude naopak škrtat? Poslechněte si celý rozhovor. 

autoři: Vojtěch Bidrman , prh
Spustit audio

Související