Vladimír 518: Dnešní doba je paranoidní. Lidé věří v chemtrails i ve spiknutí iluminátů

23. březen 2015

Přicházím z velmi dobré rodiny a hodiny, vzpomínám na časy kdy sem školou povinný, moje máma mi posílá lásku a svačiny. Těmito slovy popisuje ve skladbě Můj rap Vladimír 518 své dětství. Nabízí se tedy otázka, co ho z dobré rodiny přivedlo do squatu Ladronka nebo proč vsadil na školu života.

„Moje dětství bylo krásné,“ vzpomíná Vladimír 518 v rozhovoru s moderátorem Petrem Králem. Rodiče mu prý tehdy umožnili vše, co kdy chtěl. Jenže pak odešel. Poslouchal metal, dělal graffiti a to se podle něj k maminčiným svačinám příliš nehodilo.

A jak dodává, zatímco cesta některých vede prostřednictvím klasického vzdělání, jiní jdou raději jinudy. „Fakt, že jsem tam, kde jsem, nikdy nebyl můj plán. Člověk je spíš pozorovatelem ve vlastním těle,“ upozorňuje Vladimír 518. Už tehdy však věděl, že na vysokou školu nechce. „Bylo by to trápení,“ uznává. Současně si uvědomoval, že by měl odejít z domova, a proto se tehdy rozhodl pro squat Ladronka. „Vystřízlivěl jsem tam z některých ideálů,“ konstatuje dnes.

Čtěte také


„Neumím si představit, že bych si v rapu něco vymýšlel. A když, tak je to záměrně přehnané,“ tvrdí Vladimír 518 o své hudbě.

Přesto nebo právě proto tvrdí, že i své dceři jednou bude chtít dát absolutní svobodu. „Největší porci výchovy si dá člověk sám,“ říká v té souvislosti Vladimír 518 s tím, že bychom se především měli naučit věřit jeden druhému.

Vladimír 518 je spoluautorem knihy a dokumentárního cyklu Kmeny, který vysílá Česká televize. Za samotnou knihou stojí 25 autorů, často členů jednotlivých subkultur. Proto nelze Kmeny zaškatulkovat mezi antropologické knihy a ani jediný hodinový díl v televizi nemůže jít do hloubky. „Kmeny jsou o komparaci, a tak se v televizi objevují třeba muzikanti vedle fanoušků,“ přibližuje.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio